Aksamitny sernik w czekoladzie

Pyszne, wyjątkowo delikatne ciasto

Składniki:

Reklama

Ciasto:

  • kg sera w wiaderku
  • 6 jajek
  • 25 dag cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag kandyzowanych skórek z cytrusów
  • szczypta proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Polewa ciemna

  • 2 mleczne czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka

Polewa biała

  • biała czekolada
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj po jednym żółtku na przemian z łyżką sera, utrzyj. Wsyp budyń, ziemniaczaną mąkę, proszek do pieczenia, dalej ucieraj. Dodaj rodzynki i skórki kandyzowane (obtocz je w mące), mieszaj.

2. Białka ubij na sztywną pianę, połącz ją z serową masą, przełóż do tortownicy (natłuszczonej, z bułką tartą). Piecz ok. 80 min (temp. 170ºC).

3. Mleczne czekolady pokrusz, dodaj masło, mleko, podgrzej, mieszaj. Gorącą polewą oblej sernik. Polewę z białej czekolady zrób tak samo i udekoruj nią wierzch ciasta.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje