Aksamitny sernik w czekoladzie
Pyszne, wyjątkowo delikatne ciasto
Składniki:
Ciasto:
- kg sera w wiaderku
- 6 jajek
- 25 dag cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 dag rodzynek
- 10 dag kandyzowanych skórek z cytrusów
- szczypta proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Polewa ciemna
- 2 mleczne czekolady
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
Polewa biała
- biała czekolada
- łyżka masła
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj po jednym żółtku na przemian z łyżką sera, utrzyj. Wsyp budyń, ziemniaczaną mąkę, proszek do pieczenia, dalej ucieraj. Dodaj rodzynki i skórki kandyzowane (obtocz je w mące), mieszaj.
2. Białka ubij na sztywną pianę, połącz ją z serową masą, przełóż do tortownicy (natłuszczonej, z bułką tartą). Piecz ok. 80 min (temp. 170ºC).
3. Mleczne czekolady pokrusz, dodaj masło, mleko, podgrzej, mieszaj. Gorącą polewą oblej sernik. Polewę z białej czekolady zrób tak samo i udekoruj nią wierzch ciasta.