A’la pizza z oscypkiem i kiełbasą myśliwską
Sam sam widok cieknie ślinka!

Składniki
- 30 dag makaronu spaghetti
- 15 dag kiełbasy myśliwskiej
- 20 dag oscypka
- 4 jajka
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 spory ząbek czosnku
- 3 średnie pomidory
- 1 szkl. śmietany 22-proc.
- suszone oregano, lubczyk i bazylia sól
- pieprz
- tłuszcz do posmarowania formy
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj posoloną wodę na makaron. Włóż spaghetti. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 4 minut. Ugotowany na półtwardo makaron odcedź, osącz na sitku. Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki. Oscypek drobno zetrzyj. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha, pokrój w plasterki. Czosnek obierz, posiekaj. 2. Do miseczki wbij jajka. Dolej do nich śmietanę. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj widelcem. Potem dołóż czosnek, 2/3 startego sera oraz sól, pieprz i suszone zioła do smaku. Całość ponownie dobrze wymieszaj. 3. Okrągłą formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie ułóż 2/3 makaronu. Przykryj go plasterkami kiełbasy. Na wędlinę wy- łóż pozostały makaron. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu placka makaronowego ułóż plasterki pomidorów. ew. lekko posyp je suszonymi ziołami i solą. 4. Pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 st. C. Zapiekaj ok. 20 minut. Udekoruj, np. świeżymi ziołami.