Alternatywa dla klasycznych mielonych. Sycą na długo i sprzyjają odchudzaniu

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Wegetariańskie kotlety posmakują nawet mięsożercom
Wegetariańskie kotlety posmakują nawet mięsożercom123RF/PICSEL

Kotlety gryczane jako sposób na nudę w kuchni

Przepis na kotlety z kaszą gryczaną i twarogiem

  • 350 g kaszy gryczanej,
  • 150 g półtłustego twarogu,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania,
  • 1 łyżka świeżego koperku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku.
  1. Do garnka wlej 6 szklanek wody. Wsyp niedużą ilość soli i zagotuj. Do wrzątku wsyp kaszę i gotuj według zaleceń producenta. Kasza powinna być sypka, a jej gotowanie zajmuje zwykle 12-15 minut.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni. Połowę ostudzonej kaszy zmieszaj z twarogiem i zmiel w maszynce. Powinna powstać gładka masa. Dodaj do niej drugą połowę kaszy. Wymieszaj.
  3. Dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj, aby powstała zwarta i jednolita masa. Formuj z niej nieduże kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Powinny być rumiane. Podawaj na ciepło z sałatką ze świeżych warzyw.
Oto pomysł na smaczny i prosty obiad
Oto pomysł na smaczny i prosty obiad 123RF/PICSEL

Pomysł na udany obiad. Bogaty smak i cenne właściwości

Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną – przepisInteria Kulinaria