Alternatywa dla klasycznych mielonych. Sycą na długo i sprzyjają odchudzaniu

Kotlety z kaszy gryczanej to potrawa, która zdobywa coraz większą popularność wśród osób dbających o linię i zdrową dietę. Jest jednocześnie specjałem idealnym dla miłośników kuchni wegetariańskiej i alternatywą dla tradycyjnych mięsnych dań. Zrobienie kotletów z kaszy nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom, a właściwości użytych składników pomogą komponować wartościowy jadłospis.

Wegetariańskie kotlety posmakują nawet mięsożercom
Wegetariańskie kotlety posmakują nawet mięsożercom123RF/PICSEL

Kotlety gryczane jako sposób na nudę w kuchni

Kotlety wegetariańskie, a w szczególności te na bazie kaszy gryczanej, to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy wybór. Dostarczają cenne składniki odżywcze, bez obciążania organizmu tłuszczami nasyconymi typowymi dla mięsa. Sprawdzą się w jadalniach osób, którym brakuje pomysłu na różnorodne i smaczne posiłki. Warto eksperymentować z dodatkami, takimi jak warzywa, suszone i świeże zioła czy sosy, aby nadać potrawie jeszcze bogatszy smak. Kotlety z kaszy sprawdzą się jako alternatywa dla klasycznych mielonych, mogą wystąpić również w roli wkładu do domowych burgerów.

Przepis na kotlety z kaszą gryczaną i twarogiem

Uwzględnienie w daniu twarogu wzbogaci smak i nada kotletom kremową, soczystą strukturę. Przy okazji zwiększy zawartość wysokiej jakości białka. Czas przyrządzić zdrowy i smaczny posiłek.

Składniki

  • 350 g kaszy gryczanej,
  • 150 g półtłustego twarogu,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania,
  • 1 łyżka świeżego koperku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej 6 szklanek wody. Wsyp niedużą ilość soli i zagotuj. Do wrzątku wsyp kaszę i gotuj według zaleceń producenta. Kasza powinna być sypka, a jej gotowanie zajmuje zwykle 12-15 minut.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni. Połowę ostudzonej kaszy zmieszaj z twarogiem i zmiel w maszynce. Powinna powstać gładka masa. Dodaj do niej drugą połowę kaszy. Wymieszaj.
  3. Dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj, aby powstała zwarta i jednolita masa. Formuj z niej nieduże kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Powinny być rumiane. Podawaj na ciepło z sałatką ze świeżych warzyw.
Oto pomysł na smaczny i prosty obiad
Oto pomysł na smaczny i prosty obiad 123RF/PICSEL

Pomysł na udany obiad. Bogaty smak i cenne właściwości

Kasza gryczana nie bez powodu została wybrana jako baza tego posiłku. Jest produktem bogatym w składniki mineralne i witaminy. Należą do nich m.in. magnez, żelazo, cynk i witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na metabolizm i układ nerwowy. Wysoka zawartość błonnika wspiera trawienie i daje uczucie sytości, co jest szczególnie ważne podczas odchudzania. Korzystnie wpływa również na poziom cukru we krwi i cechuje się niskim indeksem glikemicznym.

Uwzględnienie w przepisie twarogu poprawia nie tylko walory smakowe bezmięsnych kotletów. W ten sposób zwiększamy zawartość białka — niezbędnego dla regeneracji mięśni i utrzymania prawidłowej masy ciała. Twaróg dostarcza też niezbędny dla zdrowia kości wapń.

Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną – przepisInteria Kulinaria