Alternatywa dla wegetarian – pomysł na warzywne szaszłyki z serem żółtym

Lato, słońce, przydomowy ogródek czy nawet taras i… grill! Polacy uwielbiają ten sposób spędzania wolnego czasu. I nic w tym dziwnego – dania przyrządzone na ruszcie są smaczne, zdrowe, a zjedzone na świeżym powietrzu smakują o wiele lepiej.

Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami
Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywamimateriały prasowemateriały prasowe

Jak się okazuje nie muszą to być tylko mięsne przysmaki, na grillu można przygotować również doskonałe potrawy dla wegetarian. Sprawdź, jak przyrządzić pyszne szaszłyki z warzywami i żółtym serem.

Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami:

Składniki:

  • 200 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
  • pół młodej cukinii
  • 6 średnich świeżych pieczarek
  • 1 świeża kolorowa papryka
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • płatki chili do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokroić w grube cząstki, doprawić do smaku przyprawami i położyć na rozgrzanym ruszcie. Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia, zdjąć z grilla i wystudzić. Ser pokroić w cząstki i ponadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi.


materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas