Idealny chrzan na święta wielkanocne. Nie każdy zasługuje na miejsce na stole

Chrzan jest niezastąpionym elementem wielkanocnego stołu
Chrzan jest niezastąpionym elementem wielkanocnego stołu123RF/PICSEL

Na co zwrócić uwagę kupując chrzan w słoiku?

  • mleko w proszku - dodawane dla złagodzenia smaku i zagęszczenia produktu, ale niestety podnosi zawartość cukrów i węglowodanów. Niepotrzebnie.
  • cukier w nadmiarze - każdy chrzan ma trochę cukru w składzie, by zrównoważyć ostrość, ale jeśli w 100 g produktu znajdziesz powyżej 10 g cukru, to już znak, że producent zaszalał z dosładzaniem.
  • zagęstniki i konserwanty - im krótszy skład, tym lepiej. Idealnie: chrzan, ocet, woda, sól, czasem olej rzepakowy. I tyle!

Co poleca ekspertka Katarzyna Bosacka?

Na co zwracać uwagę, kupując chrzan? Przede wszystkim na zawartość chrzanu w chrzanie!
Katarzyna Bosacka

Wielkanocny chrzan jak z babcinej piwnicy

  • 200 g świeżego korzenia chrzanu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 3-4 łyżki wrzącej wody,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli.
  1. Chrzan powinien być świeży i jędrny. Jeśli masz korzenie, które nieco podwiędły, wrzuć je na kilka godzin do miski z zimną wodą - to przywróci im sprężystość i ułatwi tarcie. Pamiętaj, że podczas obierania i ścierania chrzanu uwalnia się intensywny, drażniący zapach, dlatego dobrze przewietrz kuchnię, a najlepiej użyj robota kuchennego, jeśli masz.
  2. Obierz korzeń chrzanu i zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Dodaj wodę, sól i cukier.
  4. Dodaj ocet - zamiast octu jabłkowego możesz użyć soku z cytryny, ale pamiętaj - jeśli chcesz, żeby domowy chrzan dłużej zachował świeżość w lodówce, lepiej postawić właśnie na ocet.
  5. Gotowy chrzan przełóż do słoiczka, ugnieć go, słoik zakręć.
  6. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni (gdy używasz soku z cytryny) lub do czterech tygodni (gdy używasz octu jabłkowego). Pamiętaj, aby zamieszać zawartość słoika przed jedzeniem.
Korzeń chrzanu i tarty chrzan
Korzeń chrzanu i tarty chrzan123RF/PICSEL

Dodatki do domowego chrzanu - jak podkręcić smak?

  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego: dla delikatniejszego smaku i kremowej konsystencji.
  • 1-2 łyżki majonezu: idealnie sprawdzi się do kanapek i mięs.
  • 1 łyżkę drobno startego, ugotowanego buraka: klasyka, czyli ćwikła z chrzanem.
  • 50 g startego jabłka: dla lekko słodkiego, owocowego przełamania.
  • 1 łyżkę żurawiny: jeśli chcesz, by chrzan nabrał wyrazistej, słodko-kwaśnej nuty.

Dlaczego warto włączyć chrzan do diety?

Jak wykorzystać chrzan w kuchni?

Pieczone ziemniaki z masą twarogowo - chrzanową, do tego szynka prosciutto i marchewka - to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałego ze świąt chrzanu.
Pieczone ziemniaki z masą twarogowo - chrzanową, do tego szynka prosciutto i marchewka, to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałego ze świąt chrzanu.Uros Zunic123RF/PICSEL
Indyjski chaos, mistyczna pudźa i krowa na własność. Z życia nomadkiINTERIA.PL