Składniki: - 300 g mąki, - 30 g drożdży, - łyżeczka cukru, - 300 g cebuli, - 200 g wędzonego boczku, - sól, pieprz, - 3 łyżki oleju, - 300 g kwaśnej śmietany, - 1 żółtko, - gałka muszkatołowa, - mąka i tłuszcz do posypana blachy Przygotowanie: Mąkę dać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Drożdże rozkruszyć, zmieszać z cukrem aż staną się płynne. Dodać 7 łyżek ciepłej wody i zmieszać. Wlać do mąki. Wymieszać przykryć, odstawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni, dodać cebulę. Smażyć razem 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Olej i pół łyżeczki soli dodać do mąki i drożdży, wszystko wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić na 20-30 minut. Zmieszać śmietanę, żółtko, trochę soli, gałki muszkatołowej. Ciasto drożdżowe rozwałkować na blaszce (ok 32x39 cm), posmarować przygotowanym sosem, posypać boczkiem i cebulką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C 12-15 minut. Pokroić i natychmiast podawać. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal