Amerykańska uczta – stek

Jedną z popularnych potraw w Stanach Zjednoczonych jest stek. W Polsce nie ma tak rozwiniętej kultury jedzenia wołowiny jak u naszych zachodnich przyjaciół, ale z pomocą paru wskazówek możemy przygotować iście amerykańską ucztę. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso i garść smacznych dodatków, które umiejętnie połączone stworzą wspaniały posiłek. Marka Kühne proponuje kilka sposobów na przygotowanie soczystej porcji mięsa.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Ponoć najlepsze steki pochodzą z wołowiny Kobe. Jest to specjalna hodowla krów odmiany Wagyu, która pochodzi z Japonii. Zwierzęta traktowane są tam w specjalny sposób, który umożliwia pozyskanie niezwykle smacznego i bardzo drogiego mięsa wołowego. Jednak nawet najlepszy jego kawałek, nieumiejętnie przygotowany może okazać się nie do zjedzenia. Chcąc uniknąć nieudanej uczty dobrze jest zastosować się do kilku podstawowych rad.

Przygotowanie mięsa

Przygotowując się do przyrządzenia steku powinno się przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd i jakość kupowanego mięsa. Dobra wołowina to ta koloru jasno wiśniowego z widocznymi przerostami tłuszczowymi koloru białego – świadczą one o tym, że była pozyskana z młodego zwierzęcia.

Mięso przed przyrządzeniem należy delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym, aby je usmażyć, nie udusić. Pędzelkiem silikonowym można na nim rozprowadzić dobrej jakości oliwę z oliwek, ponieważ nie powinno się lać tłuszczu na patelnię. Kolejnym ważnym etapem jest samo smażenie. Stek kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię. Bezpiecznie jest przewracać go szczypcami, nie widelcem. Jeśli nakłujemy mięso to mogą wypłynąć z niego soki, a zależy nam, aby pozostały w mięsie. Stek smażymy od 1,5 do 3,5 minut z każdej strony. Dłuższe wysmażenie może sprawić, że będzie twardy i niesmaczny. Po właściwej obróbce termicznej można go doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Dodatki

Dla koneserów wołowiny pewnie samo mięso będzie wystarczające. Jednak pozostałym osobom proponujemy dodatki, które nie tylko podkreślą smak dania, ale również urozmaicą wygląd całej potrawy.

Grillowane warzywa

Sposób przygotowania

Warzywa obierz i pokrój (cebulę w piórka, paprykę w cząstki, cukinię w plasterki). Sos barbecue połącz z ziołami. Silikonowym pędzelkiem rozprowadź mieszankę na warzywach. Całość grilluj na patelni po kilka minut z każdej strony.

Grillowane warzywa
Grillowane warzywamateriały prasowe

Sałata amerykańska

Sposób przygotowania

Sałatę przekładamy do miski. W naczyniu łączymy pozostałe składniki. Polewamy sałatę powstałym sosem.

Smacznego!

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas