Amerykańskie Barbecue
Na przyjęcie w ogrodzie.
- 2 kolby kukurydzy (po ok. 200 g),
- sól,
- 4 ziemniaki (po ok. 125 g),
- 8 żeberek (po ok. 50 g),
- 1 łyżki miodu,
- 2 łyżki keczupu,
- pieprz,
- 8 kotletów jagnięcych (po ok. 75 g ),
- 8-10 czerwonych pomidorów koktajlowych,
- ew. kolorowy pieprz, posiekana pietruszka, gruba sól i masło ziołowe do smarowania
Przygotowanie: Kolby kukurydzy umyć i wrzucić do wrzącej, osolonej wody na około 20 minut. Wyjąć, osączyć, pociąć na około 3 kawałki. Na grillu obsmażać przez 8-10 minut. Ziemniaki umyć podgotować w osolonej wodzie przez około. 10 minut. Na grillu opiekać dalsze 10-12. Żeberka opłukać w zimnej wodzie, osuszyć. Na grillu opiekać z obu stron przez 5-6 minut. W tym czasie miód wymieszać z keczupem i przyprawić solą i pieprzem. Na dwie 2 minuty przed końcem grillowania posmarować żeberka z obu stron miodowo-keczupową marynatą. Kotlety jagnięce umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Opiekać na grillu z obu stron przez 5-6 minut. Pomidory umyć, wytrzeć do sucha, naciąć na krzyż i grillować 2-3 minuty. Udekorować kolorowym pieprzem i pietruszką. Ziemniaki pokruszyć i ewentualnie posypać grubą solą. Do kotletów jagnięcych można podawać masło ziołowe.
Czas przygotowania 45 minut
Jedna porcja zawiera 2810 kJ/671 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!