Amerykańskie ciastka motylki z nadzieniem ze śliwek kalifornijskich
W dużej misce umieść mąkę, oba rodzaje cukru, masło, jajko oraz jogurt i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyć, dodaj jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Podziel powstałą masę na pół i jedną część wymieszaj z kakao oraz bardzo drobno posiekanymi śliwkami kalifornijskimi. Owiń oba rodzaje ciasta folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki. Następnie podziel jasne ciasto na pół i obie połowy rozwałkuj na kilkumilimetrowy, prostokątny placek.
Te same czynności wykonaj z ciemnym ciastem, tak aby otrzymać dwa jasne i dwa ciemne placki o podobnej wielkości. Nałóż ciemne ciasto na wierzch jasnego ciasta i delikatnie dociśnij wałkiem. Z połączonych placków odetnij nierówności tak aby powstały dwa prostokąty o tej samej wielkości.
Prostokąty zwiń w rolady wzdłuż dłuższego boku. Same końcówki rolad powinny delikatnie odstawać, ponieważ będą one imitowały czułki motyla. Połącz obie rolady (tak aby odstające końcówki znajdowały się pośrodku i były skierowane do góry) i lekko dociśnij. Jeśli rolady nie chcą się połączyć, posmaruj miejsce łączenia roztrzepanym jajkiem. Tak połączone rolady wstaw na 5 minut do zamrażarki. Schłodzone ciasto pokrój w około 0,5 centymetrowe plastry i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek każdego ciastka ściśnij tak, aby nadać mu kształt motyla.
Piecz około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C aż brzegi ciastek delikatnie się zrumienią.