Amerykańskie ciasto dyniowe

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Zły
angry
2
Udostępnij

Składniki na 10-12 porcji: Ciasto:30 dag mąki; 1 kostka (20 dag) masła; 2/3 szklanki cukru; 2-3 łyżki kwaśnej śmietany; 2 żółtka; szczypta soli. Farsz dyniowy: 1 i 1/2 szklanki pokrojonej dyni; 2 jajka; 1/2 szklanki cukru; 1 szklanka mleka skondensowanego; 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 1/4 łyżeczki mielonych goździków; 1/2 łyżeczki soli; kilka listków melisy do dekoracji.

© Panthermedia

2 Ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem i oprószoną tartą bułką formę do tarty. Ponakłuwać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st.C. Podpiec na złoty kolor (ok. 10-15 minut).

3 Wszystkie składniki farszu, oprócz mleka, zmiksować na puszystą masę. Wlać mleko i jeszcze ubijać chwilę.

4 Farsz wylać na podpieczone ciasto i wstawić do gorącego piekarnika. Piec na złoty kolor. Studzić, aż farsz uzyska konsystencję gęstego budyniu.

Twoje Imperium
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
1
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
1
Lubię to
like
Zły
angry
2
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na