Amerykańskie naleśniki z wiśniami

Słodkie co nieco z dodatkiem wiśni.

Ten deser nigdy się nie nudzi
Ten deser nigdy się nie nudzi123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mleka

Sos wiśniowy:

  • 30 dag wiśni
  • 1 op. kisielu wiśniowego
  • 2 - 3 łyżki cukru

Dodatki:

  • 1 szkl. jogurtu waniliowego
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • cukier puder

Przygotowanie:

1. Przygotuj sos: wiśnie wydryluj, wrzuć do garnka. Dodaj cukier oraz 3 szklanki wody. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 5 minut.

2. W tym czasie proszek kisielowy wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do garnka z wiśniami. Gotuj dalej mieszając, aż sos zacznie lekko gęstnieć.

3. Przygotuj naleśniki: jogurt wymieszaj z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz mlekiem. Patelnię (o śr. ok. 10 cm) rozgrzej, smaruj cienko olejem. Wylewaj porcje ciasta i smaż grubsze naleśniki. Zajmie to w sumie ok. 10 minut.

4. Szklankę jogurtu waniliowego wymieszaj z likierem migdałowym i posłodź cukrem pudrem. Naleśniki podawaj z migdałowym jogurtem oraz sosem wiśniowym.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas