Amerykańskie naleśniki z wiśniami
Słodkie co nieco z dodatkiem wiśni.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 20 dag mąki pszennej
- 1/4 szkl. mleka
Sos wiśniowy:
- 30 dag wiśni
- 1 op. kisielu wiśniowego
- 2 - 3 łyżki cukru
Dodatki:
- 1 szkl. jogurtu waniliowego
- 2 łyżki likieru migdałowego
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Przygotuj sos: wiśnie wydryluj, wrzuć do garnka. Dodaj cukier oraz 3 szklanki wody. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 5 minut.
2. W tym czasie proszek kisielowy wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do garnka z wiśniami. Gotuj dalej mieszając, aż sos zacznie lekko gęstnieć.
3. Przygotuj naleśniki: jogurt wymieszaj z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz mlekiem. Patelnię (o śr. ok. 10 cm) rozgrzej, smaruj cienko olejem. Wylewaj porcje ciasta i smaż grubsze naleśniki. Zajmie to w sumie ok. 10 minut.
4. Szklankę jogurtu waniliowego wymieszaj z likierem migdałowym i posłodź cukrem pudrem. Naleśniki podawaj z migdałowym jogurtem oraz sosem wiśniowym.