Świat oszalał na punkcie tych deserów. Szampańskie kulki i gofry rogalikowe
Miłość do smaków rodem z Korei rośnie zarówno w naszym kraju, jak i na całym świecie. Kolejne innowacyjne dla nas desery podbijają serca internautów, którzy prześcigają się w przyrządzaniu ich w domowym zaciszu. Dostępne w sklepach, restauracjach, ale także możliwe do samodzielnego przyrządzenia przysmaki intrygują niecodziennymi teksturami i nowatorskim podejściem do tematu słodkich przekąsek.

Koreańskie przekąski, które pokochał świat
W ostatnim czasie zafascynowanie smakami koreańskimi na świecie osiąga niebotyczne rozmiary. Coraz bardziej dostępne oryginalne produkty i przyprawy zachęcają do otwarcia się na nowe smaki, a mnożące się w mediach społecznościowych viralowe przepisy na smakołyki z Dalekiego Wschodu sprawiają, że trudno się powstrzymać przed przemożną chęcią na spróbowanie ich wszystkich. Wyjątkowo dużą popularnością cieszą się niebanalne koreańskie desery, bowiem są kwintesencją nieoczywistych połączeń smakowych, które mogą być dla europejskich podniebień dużym zaskoczeniem. Oto sześć deserów koreańskich, które podbiły serca Internautów z całego świata i stały się inspiracją do poszerzenia swojego katalogu smaków.
Hwachae - poncz, który rozkochał w sobie internautów

Hwachae to tradycyjny rodzaj ponczu na bazie napoju i świeżych owoców oraz jadalnych kwiatów. Sekret smaku deser ten zawdzięcza swojej orzeźwiającej formule i ciekawym zestawieniom. Internauci oszaleli na punkcie hwachae i eksperymentują dodając do niego rozmaite owoce, takie jak: truskawki, gruszki, mango czy arbuz.
Fenomen tego oryginalnego deseru polega na tym, że łączy w sobie zarówno jedzenie jak i funkcjonalne nawadnianie. Duża dowolność w doborze napoju, którym zalejemy owoce i płatki róż sprawia, że pomysły na tę przekąskę właściwie się nie kończą. Aby przyrządzić orzeźwiające hwachae, do dużej miski należy wsypać kostki lodu, dodać wybrane płatki kwiatów (ważne, by były jadalne!) oraz pokrojone w kostkę owoce, które lubimy. Tradycyjnie zalewa się je wodą z miodem, ale można także mlekiem roślinnym, a nawet napojem gazowanym.
Croffle - hybryda rogalika z gofrem

Pyszne połączenie najlepszych cech gofra i croissanta? Tak, to właśnie croffle.
Wyglądają jak tradycyjne gofry, ale zrobione są z ciasta francuskiego. W Korei podawane są na długich patyczkach, a opcje dodatków do tej przekąski niemal się nie kończą. Można zanurzyć je w czekoladzie, dodać posypki, świeże owoce a nawet bitą śmietanę. Croffle można szybko i łatwo zrobić samemu, o ile posiadamy gofrownicę. Wystarczy gotowe ciasto francuskie, które bez problemu dostaniemy w każdym sklepie upiec w opiekaczu na rumiano, a następnie dodać to, co lubimy najbardziej. Brzmi pysznie i tak też smakuje.
Szaleńczo popularne ciastka Dalgona

Na widok tych niepozornych ciasteczek wszystkich, którzy oglądali hit Netflixa z pewnością przebiegnie dreszcz. Ale tradycyjne ciasteczka Dalgona są słodką przekąską, którą Koreańczycy uwielbiają przekąsić do popołudniowej kawy.
Są banalnie proste w wykonaniu: wystarczy rozpuścić cukier w garnku do uzyskania karmelu, dodać szczyptę sody i energicznie wymieszać masę, którą należy przelać na papier do pieczenia i rozpłaszczyć dnem od garnka. Jeśli chcemy, możemy wyciąć w nich dowolne kształty dla ozdoby.
Bingsu - deser lodowy na bazie wody

Bingsu w wersji tradycyjnej nie różni się niczym od kruszonego lodu ze słodkimi dodatkami, na przykład owoców lub syropów. Jednak ostatnio stał się hitem ze względu na urozmaicenie smaków tego lodowego deseru. Nadal główną bazę stanowi kruszony lód, ale zamiast standardowych owoców zaczęto mieszać go z mlekiem i dodatkami w stylu ciasteczek Oreo czy zaparzoną herbatą earl grey, uzyskując konsystencję płatków śniegu o niebywałych smakach i znacznie lżejszą oraz mniej kaloryczną od tradycyjnych lodów na bazie śmietanki.
Ciasteczka z nadzieniem tteok

Przyrządzane z gotowanej na parze mąki najczęściej ryżowej ciasteczka z nadzieniem większości kojarzą się z mochi, ale różnią się nieco smakiem i sposobem przyrządzania. Tteok mogą być o smaku matchy, kokosa, owocowym, czekoladowym a nawet o smaku szampana. Stonowana słodkość i lekkość tych kuleczek przypadła do gustu wielu osobom, bowiem różni się od zdecydowanie mocno słodkich przekąsek, do których jesteśmy przyzwyczajeni.
Hotteok - pyszne placuszki z nadzieniem

Hotteok to jeden z najpopularniejszych street food’ów w Korei. Drożdżowe, pulchne smażone placuszki z nadzieniem kuszą rumianym wierzchem i orzechowo-miodowym wnętrzem. Zjada się je na ciepło, najchętniej w okresie jesienno-zimowym, bowiem najpopularniejsze są z dodatkiem cynamonu i kojarzą się z chłodnymi miesiącami. Można połączyć je z bitą śmietaną czy syropem klonowym, ale solo także stanowią świetną przekąskę.