Kluski nie chcą się lepić, a frytki nie są chrupiące? Wiadomo w czym błąd
Ziemniaki to jedno z tych warzyw, które jest trudne do zastąpienia w polskiej kuchni. Wcale nie chodzi o to, że są sprowadzane jako dodatek do dania głównego, ale z tych bulw można przygotować mnóstwo rarytasów. Frytki, kluski, kopyta, placki, a nawet babki – wszystko to będzie na pewno dobrze prezentowało się na stole. Sukces dań z ziemniaka? Dobór odpowiedniej jego odmiany. Wtedy będziemy mieli stuprocentową pewność, że nie wyjdzie nam kulinarna klapa. Poznajmy, jakie są odmiany ziemniaków i do czego je wykorzystać.

Ziemniaki (nie)dobre na wszystko. Kluczowa jest odmiana
Pewnie nie raz, nie dwa zdarzyła nam się sytuacja, że danie z ziemniakami odbiegało od ideału. Kluski nie chciały się lepić, farsz do pierogów ruskich był gumowaty, a placki nie uzyskały pożądanej chrupkości. Niestety, w większości przypadków to nie wynik naszych umiejętności, ale źle użytej odmiany ziemniaków.
W zasadzie odmiany ziemniaków, choć jest ich prawie dwa tysiące, podzielone są na trzy grupy. Każda z nich charakteryzuje się inną zawartością skrobi, która odpowiedzialna jest za przygotowywania różnych ziemniaczanych potraw.
Odmiany ziemniaków? Teraz wszystko jasne

Ziemniaki, a w zasadzie ich odmiany, są podzielone na trzy klasy. Oto one:
- A - sałatkowy: mają najmniej skrobi, a to powoduje, że nawet po ugotowaniu są zwarte, wilgotne i twarde, przez co można ja np. Kroić w talarki bez przeszkód. Ich największą zaletą jest to, że nie rozpadają się nawet po ugotowaniu. Co można przygotować z takich ziemniaków? Najlepiej wykorzystać je do sałatek, ale świetnie sprawdzą się w zupach, kiedy kawałki ziemniaków powinny być twarde.
- B - uniwersalny: takie ziemniaki mają nieco więcej skrobi i taka odmiana najczęściej jest dostępna w sprzedaży. Co prawda, takie ziemniaki bardziej się rozpadają w trakcie gotowania, ale są również zwarte. Do czego się nadają? Z całą pewnością do przygotowania purée, ale także doskonale sprawdzą się do ugotowania zup, ale także bab ziemniaczanych.
- C - mączyste: ziemniaki, które mają najwięcej skrobi i rozpadają się w trakcie gotowania, dlatego najlepiej nadają się do przygotowania klusek, kopytek albo włoskich gnocchi. Z drugiej strony, w trakcie smażenia zapewniają pożądaną chrupkość, dlatego frytki i placki ziemniaczane najlepsze będą wtedy, kiedy sięgniemy po ziemniaki typu C.
Ziemniaki na co dzień? Dlaczego je warto jeść?
Jeszcze jakiś czas temu o ziemniakach mówiono, że są zamachem na naszą sylwetkę. Okazuje się, że pogląd ten został zrewidowany i nie ma przeciwwskazań, aby je jeść. Dlatego można włączyć je do diety, zwłaszcza ze względu na kaloryczność (w 100 g jest ok. 75 kcal). Oczywiście, mowa tutaj o bulwach, które podawane są bez dodatku masła albo mleka, ponieważ one sprawiają, że warzywo może tuczyć.
Co można znaleźć w ziemniakach? To źródło wymiany C (znanej z właściwości wspierającej odporność, a także poprawiające wygląd naszej skóry), ale także witamin z grupy B, które całościowo wpływają korzystnie na organizm, ponieważ zapewniają prawidłową pracę układu krążenia, nerwowego oraz pokarmowego.
Do tego w ziemniakach obecne są pierwiastki:
- potas - sprawia, że nasze serce i mózg działają bez zarzutu,
- fosfor - budulec kości i zębów,
- cynk - odpowiada za odporność organizmu,
- jod - sprawa, że tarczyca działa prawidłowo,
- żelazo - zapobiega anemii.