Kluski nie chcą się lepić, a frytki nie są chrupiące? Wiadomo w czym błąd

Kluski nie chcą się lepić? To wina nieodpowiedniej odmiany zimniaków
Kluski nie chcą się lepić? To wina nieodpowiedniej odmiany zimniaków123RF/PICSEL

Ziemniaki (nie)dobre na wszystko. Kluczowa jest odmiana

Odmiany ziemniaków? Teraz wszystko jasne

Bulwy ziemniaków
Ziemniaki to podstawa w polskiej kuchniKonstantin Postumitenko123RF/PICSEL
  • A - sałatkowy: mają najmniej skrobi, a to powoduje, że nawet po ugotowaniu są zwarte, wilgotne i twarde, przez co można ja np. Kroić w talarki bez przeszkód. Ich największą zaletą jest to, że nie rozpadają się nawet po ugotowaniu. Co można przygotować z takich ziemniaków? Najlepiej wykorzystać je do sałatek, ale świetnie sprawdzą się w zupach, kiedy kawałki ziemniaków powinny być twarde.
  • B - uniwersalny: takie ziemniaki mają nieco więcej skrobi i taka odmiana najczęściej jest dostępna w sprzedaży. Co prawda, takie ziemniaki bardziej się rozpadają w trakcie gotowania, ale są również zwarte. Do czego się nadają? Z całą pewnością do przygotowania purée, ale także doskonale sprawdzą się do ugotowania zup, ale także bab ziemniaczanych.
  • C - mączyste: ziemniaki, które mają najwięcej skrobi i rozpadają się w trakcie gotowania, dlatego najlepiej nadają się do przygotowania klusek, kopytek albo włoskich gnocchi. Z drugiej strony, w trakcie smażenia zapewniają pożądaną chrupkość, dlatego frytki i placki ziemniaczane najlepsze będą wtedy, kiedy sięgniemy po ziemniaki typu C.

Ziemniaki na co dzień? Dlaczego je warto jeść?

  • potas - sprawia, że nasze serce i mózg działają bez zarzutu,
  • fosfor - budulec kości i zębów,
  • cynk - odpowiada za odporność organizmu,
  • jod - sprawa, że tarczyca działa prawidłowo,
  • żelazo - zapobiega anemii.