Nie zachwyca smakiem, ale ma ważniejsze zastosowanie. Należy po nią sięgać
Nie stawowi pierwszego wyboru wśród konsumentów, ale zdecydowanie ważniejsze niż sam smak, są jej właściwości zdrowotne. Gorzka pomarańcza, bo o niej właśnie mowa, to cytrus, który powinien na stałe wpisać się w nasze menu. Dlaczego warto po niego sięgać i co takiego skrywa?

Gorzka pomarańcza - charakterystyka
Gorzka pomarańcza to jedna z odmian tego doskonale znanego cytrusa i naturalnie pochodzi południowo-wschodniej Azji, ale z czasem została sprowadzona przez Arabów na Sycylię, jak wskazują niektóre źródła.
Owoc przeważnie zbierany jest na przełomie stycznia i lutego, a jak sama nazwa wskazuje - cechuje się cierpkim, kwaśno-gorzkim smakiem. Gorzka pomarańcza zawiera stosunkowo niewiele miąższu, ale sporo pestek. I choć być może nie zachęca to do jej spożywania, to jednak gorzka pomarańcza charakteryzuje się zupełnie innymi, ważniejszymi walorami - prozdrowotnymi.
Gorzka pomarańcza - właściwości prozdrowotne
Gorzka pomarańcza to doskonałe źródło m.in. witaminy C, flawonoidów i substancji lotnych. Ponadto owoc zawiera syferynę, N-metylo-tyraminę, hordeninę, oktopaminę, tyraminę oraz alkaloidy fenetylaminowe.
Z kolei skórka tej pomarańczy to źródło olejku eterycznego, pektyny, kumaryny, karotenów i triterpeny.
Zobacz również:Zielone, z pędami? Które ziemniaki są trujące?
Gorzka pomarańcza z uwagi na zawartość kwasu foliowego wskazana jest przy zapobieganiu chorób układu krążenia i udaru mózgu. Witamina C poprawia odporność organizmu, pomaga przy infekcjach i zmniejsza ryzyko ich rozwinięcia się.
Wspomniany olejek z gorzkiej pomarańczy stosowany jest m.in. przy stanach lękowych i napięciu mięśniowym, ale ma również wykazywać działanie poprawiające zasypianie. W kosmetologii stosowany jest do specyfików dedykowanym leczeniu trądziku i infekcjach skórnych.
Oktopamina z gorzkiej pomarańczy pobudza metabolizm i usprawnia procesy związane z transportem glukozy. Z kolei skórka niedojrzałych owoców gorzkiej pomarańczy poprawia kondycje układu trawiennego, w związku z tym zalecana jest osobom borykającym się z bólami brzucha i niestrawnością.

Gorzka pomarańcza - zastosowanie
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy ma szereg zastosowań, bowiem stanowi m.in. jeden ze składników suplementów na odchudzanie. Dodawany jest do olejków eterycznych oraz do kosmetyków - perfum, szamponów czy balsamów.
Znajduje również zastosowanie w przemyśle spożywczym. Z powodzeniem może stanowić esencję zapachową i smakową m.in. do ciast.
Gorzka pomarańcza - przeciwskazania
Należy pamiętać, że synferyna zawarta w gorzkiej pomarańczy, dostarczana organizmowi w dużych dawkach, może wpływać na podniesienie ciśnienia tętniczego i przyspieszać pracę serca, dlatego nie jest wskazana u osób chorujących na nadciśnienie.