Znasz ten sposób na farbowanie pisanek? Doskonały i zaskakujący
Pisanki to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia koszyczka wielkanocnego. I choć istnieje wiele sposobów na farbowanie jajek, to jeden z nich prawdopodobnie jeszcze nie jest zbyt popularny. Jeśli chcesz cieszyć się kolorowymi pisankami, sięgnij po czerwoną kapustę.

Jak zrobić pisanki?
Pięknie przyozdobione pisanki to podstawa każdej święconki. Zazwyczaj dekorujemy je ręcznie, malując na skorupkach jajek przeróżne wzory, barwimy w łupinach cebuli, czy przyozdabiamy brokatem oraz naklejkami. Natomiast chcąc uzyskać piękną, żółtą barwę skorupek, warto wykorzystać do tego celu kurkumę.
Ciekawym pomysłem na farbowanie jajek jest sięgnięcie po pewne warzywo, mianowicie mowa o kapuście czerwonej.
Kapusta czerwona do barwienia jajek
Kapusta czerwona charakteryzuje się świetnymi właściwościami barwiącymi. Rzecz jasna, by efekt na pisankach był zadowalający, należy wesprzeć się również innymi składnikami. Potrzebne nam są: woda, sól, ocet i olej.
Do zabarwienia 10 jaj proporcje przedstawiają się następująco: 1 kg czerwonej kapusty, 2 litry wody, 1 łyżka soli, 2 łyżki octu i 1 łyżeczka oleju.
Czytaj także:Jak długo można przechowywać jajka w lodówce? Zaskakujące różnice między Polską a zagranicą
Kapustę drobno siekamy i przekładamy do garnka, który zalewamy wodą. Skorupki jaj delikatnie czyścimy częścią octu, następnie wkładamy je do garnka, umieszczając w posiekanej kapuście. Do garnka wlewamy również ocet.
Garnek stawiamy na średniej mocy palnika i gotujemy przez ok. kwadrans. Po tym czasie wyłączamy palnik pod garnkiem i zostawiamy całość na kilkanaście godzin. Jajka możemy zostawić w garnku nawet na dobę, ale wówczas ich kolor będzie bardzo intensywny.

Po tym czasie jajka wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skorupkę jaj delikatnie nacieramy olejem, dzięki czemu będzie idealnie błyszczeć. Odstawiamy jajka do momentu, aż olej wchłonie się w skorupkę.