Ananas w puszce: Czy warto go jeść?
Obecność egzotycznych owoców i warzyw w sklepach już dawno przestała kogokolwiek zaskakiwać, a ich smak często dorównuje tym znanym z naszych sadów i ogrodów. Nie tylko świeże owoce są dostępne w asortymencie marketów, ale też zamknięte w puszkach – do których często podchodzimy z rezerwą. Przykładem może być ananas, który często jest dostępny w sklepach zarówno świeży, jak i zapuszkowany. Czy warto jeść tę drugą wersję owocu? Na to i inne pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.
Spis treści:
Co można znaleźć w ananasach?
Ananas to jeden z przedstawicieli roślin z rodziny bromeliowatych, który w naturalnych warunkach często spotykany jest w Brazylii. Owocu z charakterystyczną, chropowatą skórką oraz bujnym zielonym pióropuszem liści nikomu specjalnie nie trzeba przedstawiać. Do walorów ananasa trzeba zaliczyć jego niepowtarzalny i bardzo słodki smak, ale w parze z doznaniami smakowymi idą również właściwości zdrowotne, których jest całkiem sporo.
Co można znaleźć w ananasie?
Tak jak większość świeżych owoców, również w ananasie obecne są cenne witaminy. Listę otwiera - rzecz jasna - witamina C, która znana jest ze swojego działania poprawiającego odporność, czy regulowania ciśnienia tętniczego krwi poprzez wzmacnianie naczyń krwionośnych. Na liście znajduje się także witamina A, ona z kolei znana jest jako środek poprawiający wzrok, czy chroniący skórę przed promieniowaniem UV oraz zapobiegający nadmiernym skutkom starzenia się organizmu.
Ananas to także ważne źródło potasu i magnezu, które w duecie poprawiają pracę serca, mogą regulować ciśnienie tętnicze krwi, a także korzystnie działać na układ nerwowy, m.in. wspierać kondycję mózgu.
Ananas: Źródło bromeliny
Do obecnych w ananasie substancji należy również zaliczyć bromelinę, silny enzym, który odpowiada za smak tego przesłodkiego owocu. Okazuje się, że substancja ta korzystnie może przysłużyć się zdrowiu! W owocu pełni funkcję odstraszającą wszelkie szkodniki, natomiast dla ludzi zalicza się ją do silnych przeciwutleniaczy, które rozprawiają się z toksynami i wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za powstawanie chorób nowotworowych.
Jednak bromelina ma jeszcze jedną funkcję. Jest doceniana przez osoby, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Dlaczego? Ponieważ ten enzym pomaga trawić tłuszcze, dlatego często można znaleźć ją w preparatach i suplementach wspierających odchudzanie.
Ananas w puszce
Lista dobroczynnych składników zawartych w owocu sprawia, że często go kupujemy i zjadamy, co nikogo dziwić nie powinno. Jednak w obliczu braku świeżego towaru, często sięgamy po ananasy w puszce, które mogą budzić mieszane uczucia. A czy warto ananasa w puszce jeść? Nic nie stoi na przeszkodzie, ale trzeba mieć się na baczności. Dlaczego? Wszystko zależy od składu zalewy, która jest obecna w puszcze. Jeśli zawiera ogromne ilości cukru i soli, to lepiej odstawić ją z powrotem na półkę. Sacharoza to nie tylko zamach na szczupłą sylwetkę, ale także w nadmiarze rujnuje zęby oraz zaburza gospodarkę hormonalną. Natomiast sól może szkodzić układowi krążenia: powodować m.in. nadciśnienie.
Ananas w puszce versus świeży
Jeśli jednak znajdziemy dobrej jakości ananasa w puszce, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po niego lub traktować go jako alternatywę dla świeżego ananasa. Dlaczego? Ponieważ przed umieszczeniem go do puszki przygotowywany jest w miejscu jego uprawy: obierany, krojony w plastry i zamykany. Poza tym puszki są odpowietrzane, co sprawnie uniemożliwia utlenianie się najcenniejszych substancji zawartych w ananasie, czyli witamin i enzymów.
Natomiast świeże ananasy często pokrywane są substancjami, które mają na celu zabezpieczenie ich przed gniciem. Dlaczego? Ponieważ po zbiorach czeka je długotrwały transport.
Niezależnie od tego, jaki ananas wybierzemy: w puszcze czy świeży, to warto uważać z jego jedzeniem, ponieważ zalicza się do silnych alergenów.