Ananasowo-kokosowy
Taki tort możesz zrobić na wyjątkowe okazje: chrzciny, komunię, albo urodziny dziecka.
Skład na 12 porcji:
- 25 g masła
- 4 jajka
- 125 g mąki
- 160 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- puszka ananasów w plastrach
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- laska wanilii
- 100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na parze, aż masa podwoi objętość. Wlewamy masło, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wlewamy do prostokątnej blachy i pieczemy 13-15 minut w 200ºC.
2. Plastry ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy zalewę.
3. Do serka dodajemy cukier, 2 łyżki ananasowej zalewy, miksujemy. Ze środka laski wanilii wydobywamy miąższ i dodajemy do sera razem z pokrojonymi ananasami, mieszamy.
4. Ciasto kroimy w poprzek na 4 równe paski. Każdy nasączamy ananasową zalewą, smarujemy kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Paski układamy jeden na drugim, wierzch i boki tortu smarujemy kremem i posypujemy wiórkami.