Reklama

Reklama

Ananasowo-kokosowy

Taki tort możesz zrobić na wyjątkowe okazje: chrzciny, komunię, albo urodziny dziecka.

Skład na 12 porcji:


  • 25 g masła
  • 4 jajka
  • 125 g mąki
  • 160 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • puszka ananasów w plastrach
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 100 g wiórków kokosowych

Reklama


Przygotowanie:

1. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na parze, aż masa podwoi objętość. Wlewamy masło, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wlewamy do prostokątnej blachy i pieczemy 13-15 minut w 200ºC.

2. Plastry ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy zalewę.

3. Do serka dodajemy cukier, 2 łyżki ananasowej zalewy, miksujemy. Ze środka laski wanilii wydobywamy miąższ i dodajemy do sera razem z pokrojonymi ananasami, mieszamy.

4. Ciasto kroimy w poprzek na 4 równe paski. Każdy nasączamy ananasową zalewą, smarujemy kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Paski układamy jeden na drugim, wierzch i boki tortu smarujemy kremem i posypujemy wiórkami.

Dowiedz się więcej na temat: tort

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje