Angielski podwieczorek z bezą
Jak cieszyć się smakiem ulubionych owoców przez cały rok? Wystarczy użyć tych mrożonych – odpowiednio podane smakują wyśmienicie.
Sposób przygotowania ciasta:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj blachę wykładając ją papierem do pieczenia.
2. Ubij białka jaj, stopniowo dodając cukier, aż pojawi się sztywna piana.
3. W osobnej misce ubij żółtka i dodaj resztę cukru, aż masa będzie gęsta.
4. Do miski z żółtkami dodaj ubite wcześniej białka, a także mąkę, proszek do pieczenia, bardzo drobno zmielone liście herbaty np. English Afternoon Ahmad Tea Lodnon, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli i wszystko delikatnie wymieszaj.
5. Masę przełóż do blachy i włóż do piekarnika na 15 minut.
6. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Sposób przygotowania bezy :
1. Białka ubijaj stopniowo, sukcesywnie dodając cukier, ekstrakt waniliowy oraz syrop malinowy. Masę ubijaj do momentu, aż uzyskasz sztywną pianę.
2. Rozłóż ciasto równomiernie w okrągłej blasze, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Włącz piekarnik i nagrzej do 110 stopni, piecz przez godzinę, aż beza będzie sucha i chrupiąca na zewnątrz. Następnie ostudź ją.
Dekoracja ciasta i ostatnie kroki:
1. Za pomocą dużej filiżanki wytnij z ciasta koła i posmaruj je warstwą bitej śmietany o grubości 1 cm.
2. Pokrusz bezę i posyp nią kawałki ciasta z bitą śmietaną.
3. Ciastko posyp rozmrożonymi owocami, wiórkami kokosowymi, migdałami oraz szczyptą cukru pudru.