Angielski podwieczorek z bezą

Jak cieszyć się smakiem ulubionych owoców przez cały rok? Wystarczy użyć tych mrożonych – odpowiednio podane smakują wyśmienicie.

Składniki na ciasto

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • bardzo drobno zmielone liście herbaty np. English Afternoon Ahmad Tea London

Składniki na bezę

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki syropu malinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na posypkę

  • mrożone owoce
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałów
  • bita śmietana
  • cukier puder

Sposób przygotowania ciasta:

Reklama

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj blachę wykładając ją papierem do pieczenia.

2. Ubij białka jaj, stopniowo dodając cukier, aż pojawi się sztywna piana.

3. W osobnej misce ubij żółtka i dodaj resztę cukru, aż masa będzie gęsta.

4. Do miski z żółtkami dodaj ubite wcześniej białka, a także mąkę, proszek do pieczenia, bardzo drobno zmielone liście herbaty np. English Afternoon Ahmad Tea Lodnon, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli i wszystko delikatnie wymieszaj.

5. Masę przełóż do blachy i włóż do piekarnika na 15 minut.

6. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

 

Sposób przygotowania bezy :

1. Białka ubijaj stopniowo, sukcesywnie dodając cukier, ekstrakt waniliowy oraz syrop malinowy. Masę ubijaj do momentu, aż uzyskasz sztywną pianę.

2. Rozłóż ciasto równomiernie w okrągłej blasze, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Włącz piekarnik i nagrzej do 110 stopni, piecz przez godzinę, aż beza będzie sucha i chrupiąca na zewnątrz. Następnie ostudź ją.

 

Dekoracja ciasta i ostatnie kroki:

1. Za pomocą dużej filiżanki wytnij z ciasta koła i posmaruj je warstwą bitej śmietany o grubości 1 cm.

2. Pokrusz bezę i posyp nią kawałki ciasta z bitą śmietaną.

3. Ciastko posyp rozmrożonymi owocami, wiórkami kokosowymi, migdałami oraz szczyptą cukru pudru.

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje