Reklama

Reklama

Angielski pudding

Smakuje wspaniale o każdej porze!

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 125 ml brandy (ew. rumu)
  • 25 dag masła
  • po 7 dag cukru brązowego i białego
  • 3 jajka
  • 18 dag mąki
  • po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika
  • 80 dag różnych bakalii
  • 25 dag bułki tartej
  • 150 ml mleka mąka do posypania

Sposób przygotowania

Bakalie zalej brandy i odstaw na 12 godzin. Masło utrzyj z cukrem białym i brązowym. Wbij jajka. Wsyp mąkę przesianą z cynamonem i przyprawą do piernika. Wrzuć bakalie. Dodaj bułkę tartą i mleko. Wymieszaj. Przygotuj 8 lnianych ściereczek. Zanurz je we wrzątku, dobrze odciśnij i oprósz mąką. Na ściereczki nałóż porcje ciasta. Brzegi ściereczek unieś, zwiąż ponad ciastem. Mieszki włóż do wrzącej wody. Gotuj 4-5 godzin. Potem pudding wystudź i włóż do lodówki na 2 tygodnie (a jeszcze lepiej na miesiąc). Przed podaniem pudding podgrzewaj jeszcze 45 minut we wrzącej wodzie. Odcedź i wyjmij ze ściereczek. Serwuj np. z sosem waniliowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje