Angielski pudding
Smakuje wspaniale o każdej porze!

Składniki
- 125 ml brandy (ew. rumu)
- 25 dag masła
- po 7 dag cukru brązowego i białego
- 3 jajka
- 18 dag mąki
- po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika
- 80 dag różnych bakalii
- 25 dag bułki tartej
- 150 ml mleka mąka do posypania
8 porcji
Sposób przygotowania
Bakalie zalej brandy i odstaw na 12 godzin. Masło utrzyj z cukrem białym i brązowym. Wbij jajka. Wsyp mąkę przesianą z cynamonem i przyprawą do piernika. Wrzuć bakalie. Dodaj bułkę tartą i mleko. Wymieszaj. Przygotuj 8 lnianych ściereczek. Zanurz je we wrzątku, dobrze odciśnij i oprósz mąką. Na ściereczki nałóż porcje ciasta. Brzegi ściereczek unieś, zwiąż ponad ciastem. Mieszki włóż do wrzącej wody. Gotuj 4-5 godzin. Potem pudding wystudź i włóż do lodówki na 2 tygodnie (a jeszcze lepiej na miesiąc). Przed podaniem pudding podgrzewaj jeszcze 45 minut we wrzącej wodzie. Odcedź i wyjmij ze ściereczek. Serwuj np. z sosem waniliowym.