Ani smażone, ani pieczone. Tych chrupiących placków ziemniaczanych trzeba spróbować

Dzień Placków Ziemniaczanych jest doskonałym pretekstem, by przyrządzić kultowe w polskich kulinariach danie w nieco odświeżonej wersji. Eksperymenty kulinarne zawsze są mile widziane! Zastanawiasz się, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie były tłuste, a jednocześnie nie jesteś fanem przygotowywania ich w piekarniku? Mamy dobrą wiadomość i sprawdzony przepis… Chrupiące gofry ziemniaczane to wyjątkowo pyszny kompromis.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane, które nie ociekają tłuszczem?
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane, które nie ociekają tłuszczem?123RF/PICSEL

Zalety placków ziemniaczanych z gofrownicy

Masz ochotę na swój ulubiony przysmak z ziemniaków, ale skrupulatnie liczysz spożywane kalorie i nie chcesz objadać się frykasami smażonymi na głębokim oleju? Jednocześnie placki ziemniaczane pieczone w piekarniku nie spełniają twoich oczekiwań i wydają się suche? Nie musisz obchodzić się smakiem. Zrobienie ziemniaczanych gofrów nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Do ich przygotowania użyjesz minimalnej ilości tłuszczu, ale nie musisz obawiać się o spadek walorów smakowych. Z wierzchu są chrupiące, ale w środku okazują się przyjemnie miękkie i wilgotne. Czego chcieć więcej?

Przygotuj gofry z ziemniaków - z przepisem poradzą sobie nawet początkujący
Przygotuj gofry z ziemniaków - z przepisem poradzą sobie nawet początkujący123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane w gofrownicy: Lista składników

Podstawą potrawy są oczywiście swojskie kartofle. Jakie ziemniaki do placków nadają się najlepiej? Od właściwej decyzji zależy kulinarne powodzenie. Najlepiej nadają się ziemniaki typu B lub C - wszystko za sprawą wysokiej zawartości skrobi. Nie zaleca się używania młodych ziemniaków, ponieważ cechują się dużą ilością wody.

Do przygotowania placków ziemniaczanych w gofrownicy potrzebujesz 500-600 gramów surowych bulw. Do tego dochodzą dwa jajka, 50 gramów mąki pszennej i tyle samo ziemniaczanej. Ciekawym dodatkiem będzie 50 gramów startego parmezanu lub sera grana padano. Pamiętaj też o odrobinie oleju, który wykorzystasz do nasmarowania urządzenia.

Na koniec zostawiamy kwestię przypraw do placków ziemniaczanych. Zdaj się na własne upodobania smakowe. Sól i pieprz to oczywistość. Do tego możesz wykorzystać starty ząbek czosnku, sproszkowaną paprykę - słodką albo pikantną. Smak podkręcisz także przy użyciu bazylii, majeranku, oregano albo tymianku.

Jak zrobić placki ziemniaczane w gofrownicy? Przepis krok po kroku

Wygląda na to, że nie pozostaje nic innego, jak ruszyć do kuchni i rozpocząć pracę nad uprawnionym przysmakiem. Od czego zacząć?

  • Ziemniaki obierz ze skórki i opłucz zimną wodą. Następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach lub przy użyciu robota kuchennego. Odciśnij z nadmiaru wody.
  • Do masy ziemniaczanej wsyp obie mąki, starty ser i wbij jajka. Dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Nagrzej gofrownicę i posmaruj jej płytki cienką warstwą oleju. Wygodny w użyciu podczas tej czynności jest silikonowy pędzelek.
  • Łyżką nałóż masę, rozsmaruj i przykryj pokrywą.
  • Pieczenie zajmie około 15 minut do momentu, aż gofry ziemniaczane staną się złociste.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Na etapie wybierania dodatków możesz zdać się na swoje sprawdzone kompozycje. Doskonale smakują zarówno z sosem grzybowym, jak i z kleksem śmietany. Zajadać je możesz z delikatnym twarożkiem i warzywami, np. rzodkiewką. Nic nie stoi na przeszkodzie, by nadać im nieco wykwintności i podać je z wędzonym łososiem. Jedz tak, jak lubisz najbardziej.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas