Ani smażone, ani pieczone. Tych chrupiących placków ziemniaczanych trzeba spróbować

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane, które nie ociekają tłuszczem?
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane, które nie ociekają tłuszczem?123RF/PICSEL

Zalety placków ziemniaczanych z gofrownicy

Przygotuj gofry z ziemniaków - z przepisem poradzą sobie nawet początkujący
Przygotuj gofry z ziemniaków - z przepisem poradzą sobie nawet początkujący123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane w gofrownicy: Lista składników

Zobacz również:

    Jak zrobić placki ziemniaczane w gofrownicy? Przepis krok po kroku

    • Ziemniaki obierz ze skórki i opłucz zimną wodą. Następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach lub przy użyciu robota kuchennego. Odciśnij z nadmiaru wody.
    • Do masy ziemniaczanej wsyp obie mąki, starty ser i wbij jajka. Dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj.
    • Nagrzej gofrownicę i posmaruj jej płytki cienką warstwą oleju. Wygodny w użyciu podczas tej czynności jest silikonowy pędzelek.
    • Łyżką nałóż masę, rozsmaruj i przykryj pokrywą.
    • Pieczenie zajmie około 15 minut do momentu, aż gofry ziemniaczane staną się złociste.

    Z czym podawać placki ziemniaczane?