Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały?

Chrupiącym plackom ziemniaczanym nie można się oprzeć. Zanim jednak przejdziemy do najprzyjemniejszego etapu gotowania, czyli degustacji, musimy dokładnie przyjrzeć się recepturze. Z jednej strony przepis na placki ziemniaczane nie jest skomplikowany, ale drobne błędy są w stanie zniweczyć nasze wysiłki. Masa ziemniaczana ma to do siebie, że szybko ciemnieje, przez co danie nie prezentuje się zbyt kusząco. Warto więc mieć pod ręką produkty, które pozwolą uniknąć kulinarnego rozczarowania.

Poznaj triki, dzięki którym placki ziemniaczane wyjdą perfekcyjnie
Poznaj triki, dzięki którym placki ziemniaczane wyjdą perfekcyjnie123RF/PICSEL

Dlaczego ziemniaki zmieniają kolor i ciemnieją?

Kartofle są nieodłącznym elementem polskich kulinariów. Lista dań, które można przygotować z ziemniakami w roli głównej, zdaje się nie mieć końca. Podejrzewamy więc, że każdy spotkał się chociaż raz ze zjawiskiem szybkiej zmiany koloru obranych bulw.

Winowajcą tego stanu rzeczy jest enzym o nazwie oksydaza polifenolowa. Wchodzi on w reakcję z powietrzem, na którego działanie narażony jest miąższ pozbawiony skórki. Jest to zjawisko całkowicie naturalne. Nie wpływa na pogorszenie jakości produktu, lecz trzeba przyznać, że zszarzała masa ziemniaczana na placki odbiera dużą część przyjemności z kucharzenia i jedzenia. Istnieje jednak co najmniej kilka sposobów na poradzenie sobie z tym problemem.

"Na zdrowie": Ziemniaki to bogactwo składników odżywczych. A kalorie?Interia.tv

Dobry plan to podstawa

Przede wszystkim musimy rozsądnie zaplanować pracę nad plackami ziemniaczanymi. Jeśli mamy taką możliwość, kartofle obierajmy i rozdrabniajmy niedługo przed smażeniem potrawy. Gdy chcemy przygotować je wcześniej, możemy co najwyżej obrać ze skórki i wstawić do garnka z zimną wodą. Powinny być całkowicie zanurzone.

Sok cytrynowy

Owoce, zwłaszcza popularne jabłka, gruszki i banany, również mają tendencję do szybkiej zmiany barwy po obraniu. By temu zapobiegać, wielu z nas odruchowo sięga po sok z cytryny. Okazuje się, że kilka kropel wlać można także do startych ziemniaków! Równie dobrze sprawdzi się kwasek cytrynowy. Pamiętajmy, że tego rodzaju produkty trzeba dawkować z rozwagą, ponieważ mogłyby zmienić smak ziemniaczanej kompozycji.

Kwaśna śmietana

Popularny produkt znajduje się w większości lodówek. Przyjdzie z pomocą również wtedy, gdy zastanawiamy się, co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały. Mała porcja (łyżka lub dwie, w zależności od ilości startych kartofli) nie zdominuje smaku gotowych placków ani nie wpłynie negatywnie na ich konsystencję.

Idealne placki powinny być chrupiące z wierzchu i miękkie w środku
Idealne placki powinny być chrupiące z wierzchu i miękkie w środku123RF/PICSEL

Mąka pszenna

Użyjmy jej jako bariery ochronnej, ograniczającej kontakt ziemniaków z powietrzem. Mąkę pszenną da się zastąpić również skrobią ziemniaczaną. Jeśli nie zamierzamy od razu smażyć placków ziemniaczanych, wierzch masy posypmy warstwą jednego z tych dwóch produktów. Garnek lub misę możemy dodatkowo przykryć bawełnianą ściereczką. Ważne jest, by przed wyłożeniem smakołyków na patelnię, usunąć nadmiar sypkiej mąki lub skrobi. Jeśli tego nie zrobimy, placki okażą się twarde i niesmaczne.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas