Anielskie muffiny z makaronem
Składniki na 9 porcji. Czas około 50 minut. Porcja: 270 kcal.
Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na łyżeczce masła. Ostudź i przełóż do miski.
Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach, szynkę pokrój w kostkę. Składniki dodaj do cebuli. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i pół łyżeczki soli, wymieszaj.
Do osobnego naczynia wbij jajko, rozkłóć. Wlej olej oraz maślankę, starannie połącz składniki, a następnie wlej do miski z masą mączną. Przemieszaj łyżką.
Foremki na muffinki wyłóż papilotkami. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika. Piecz 25-30 minut w 180 st. Wyjmij z piekarnika, przestudź.
Makaron spaghetti wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do ostudzenia.
Zimne muffiny dekoruj anielskim włosem z makaronu, oczkami z zielonego pieprzu i uśmiechami z keczupu.
Jeśli chcesz, aby muffinki jeszcze bardziej przypominały aniołki, wytnij z kawałków bloku technicznego białe skrzydełka i umocuj je, np. za pomocą kleju, do papilotek.
Możesz też zaprosić do zabawy dziecko i wspólnie z nim stworzyć zupełnie inne bajkowe postaci.