Anielskie muffiny z makaronem

Składniki na 9 porcji. Czas około 50 minut. Porcja: 270 kcal.

Tak upieczone muffinki udekoruj na aniołki, albo inne postaci
Tak upieczone muffinki udekoruj na aniołki, albo inne postaci©123RF/PICSEL

Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na łyżeczce masła. Ostudź i przełóż do miski.

Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach, szynkę pokrój w kostkę. Składniki dodaj do cebuli. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i pół łyżeczki soli, wymieszaj.

Do osobnego naczynia wbij jajko, rozkłóć. Wlej olej oraz maślankę, starannie połącz składniki, a następnie wlej do miski z masą mączną. Przemieszaj łyżką.

Foremki na muffinki wyłóż papilotkami. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika. Piecz 25-30 minut w 180 st. Wyjmij z piekarnika, przestudź.

Makaron spaghetti wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do ostudzenia.

Zimne muffiny dekoruj anielskim włosem z makaronu, oczkami z zielonego pieprzu i uśmiechami z keczupu.

Jeśli chcesz, aby muffinki jeszcze bardziej przypominały aniołki, wytnij z kawałków bloku technicznego białe skrzydełka i umocuj je, np. za pomocą kleju, do papilotek.

Możesz też zaprosić do zabawy dziecko i wspólnie z nim stworzyć zupełnie inne bajkowe postaci.

Przepis na muffinki brokułoweInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas