Anielskie muffiny z makaronem
Składniki na 9 porcji. Czas około 50 minut. Porcja: 270 kcal.

Składniki
- 1 mała cebula
- 5 dag żółtego sera
- sól
- 15 dag szynki
- 25 dag mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- masło
- 10 łyżek oleju
- 150 ml maślanki
- keczup
- 10 dag spaghetti
- zielony pieprz
Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na łyżeczce masła. Ostudź i przełóż do miski. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach, szynkę pokrój w kostkę. Składniki dodaj do cebuli. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i pół łyżeczki soli, wymieszaj.Do osobnego naczynia wbij jajko, rozkłóć. Wlej olej oraz maślankę, starannie połącz składniki, a następnie wlej do miski z masą mączną. Przemieszaj łyżką.
Foremki na muffinki wyłóż papilotkami. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika. Piecz 25-30 minut w 180 st. Wyjmij z piekarnika, przestudź.
Makaron spaghetti wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do ostudzenia.
Zimne muffiny dekoruj anielskim włosem z makaronu, oczkami z zielonego pieprzu i uśmiechami z keczupu.
Jeśli chcesz, aby muffinki jeszcze bardziej przypominały aniołki, wytnij z kawałków bloku technicznego białe skrzydełka i umocuj je, np. za pomocą kleju, do papilotek. Możesz też zaprosić do zabawy dziecko i wspólnie z nim stworzyć zupełnie inne bajkowe postaci.