Anna Starmach zdradziła stare rodzinne przepisy na karnawałowe słodkości

O tym, że jurorka programów „MasterChef” i "MasterChef Junior” ma słabość do słodyczy, doskonale wiedzą jej fani i widzowie tych produkcji. Anna Starmach wielokrotnie o tym mówiła, próbując przygotowanych przez uczestników show deserów. Nagrania do nowej edycji „MasterChefa Junior” już trwają, ale gwiazda nie zaniedbuje swoich wielbicieli na Instagramie i dzieli się z nimi ulubionymi przepisami na karnawałowe słodkości. I to nie byle jakimi.

Kruche ciastka z konfiturą
Kruche ciastka z konfiturą123RF/PICSEL

Receptury, które opublikowała właśnie Starmach, są bardzo stare. W jej rodzinie przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a każdy z nich to efekt licznych prób i udoskonaleń wprowadzanych przez babcie i ciocie jurorki. Pierwszy z rodzinnych przepisów Starmach dotyczy karnawałowych róż, czyli kruchych ciastek ze słodkim środkiem na bazie konfitury malinowej i pomarańczowej.

- Znacie? Karnawałowe róże to chyba moje ulubione kwiaty! Polecam ten przepis, u mnie przekazywany z pokolenia na pokolenie! - zachęca do wypróbowania receptury Starmach.

Do przygotowania karnawałowych róż będą potrzebne następujące składniki:

Sposób przygotowania ciastek zaproponowany przez Annę Starmach wygląda tak:

- Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, ulep kulkę i schładzaj w lodówce. Po godzinie ciasto rozwałkuj, wycinaj mniejsze i większe kółka, ich brzegi ponacinaj. Mniejsze kółka połóż na środkach większych kółek, dociśnij, aby zlepić dwie warstwy. Na środek nałóż łyżeczkę wybranej konfitury, brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajem. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu możesz posypać róże odrobiną cukru pudru.

Andrut z kremem
Andrut z kremem123RF/PICSEL

Kolejny przepis - na piszinger - jurorka programu "MasterChef Junior" dostała od swojej babci. Smak różnych wariantów tego przygotowanego na bazie andrutów deseru znają chyba wszyscy, których dzieciństwo przypadało na czasy PRL. - Piszinger to była specjalność mojej kochanej babci Romy. Robiła go na specjalne okazje - wspomina jurorka kulinarnego show.

Do wykonania tego deseru są potrzebne następujące składniki:

Sposób przygotowania piszingera zaproponowany przez Annę Starmach:

- Cukier wsyp do rondelka i dodaj odrobine? wody (tak, aby jedynie przykryła cukier), zagotuj. Stopniowo dodawaj masło, czekaj aż się rozpuści, ściągnij garnek z ognia i lekko ostudź. Do rondelka z cukrem i z masłem dodawaj pojedynczo żółtka, cały czas mieszając. Do jednolitej masy dodaj kakao i odrobinę koniaku - masa gotowa! Andrut posmaruj masą, przełóż andrutem, posmaruj masą i tak do ostatniego wolnego andruta. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.

Pozostaje nam życzyć smacznego.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas