Reklama

Reklama

Anna Starmach zdradziła stare rodzinne przepisy na karnawałowe słodkości

O tym, że jurorka programów „MasterChef” i "MasterChef Junior” ma słabość do słodyczy, doskonale wiedzą jej fani i widzowie tych produkcji. Anna Starmach wielokrotnie o tym mówiła, próbując przygotowanych przez uczestników show deserów. Nagrania do nowej edycji „MasterChefa Junior” już trwają, ale gwiazda nie zaniedbuje swoich wielbicieli na Instagramie i dzieli się z nimi ulubionymi przepisami na karnawałowe słodkości. I to nie byle jakimi.

Receptury, które opublikowała właśnie Starmach, są bardzo stare. W jej rodzinie przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a każdy z nich to efekt licznych prób i udoskonaleń wprowadzanych przez babcie i ciocie jurorki. Pierwszy z rodzinnych przepisów Starmach dotyczy karnawałowych róż, czyli kruchych ciastek ze słodkim środkiem na bazie konfitury malinowej i pomarańczowej. 

Reklama

- Znacie? Karnawałowe róże to chyba moje ulubione kwiaty! Polecam ten przepis, u mnie przekazywany z pokolenia na pokolenie! - zachęca do wypróbowania receptury Starmach.

Do przygotowania karnawałowych róż będą potrzebne następujące składniki:

Składniki

  • 200 g mąki tortowej,
  • 200 g mąki krupczatki,
  • 200 g masła,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 żółtka,
  • laska wanilii,
  • szczypta cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • konfitura malinowa,
  • konfitura z pomarańczy,
  • cukier puder

Sposób przygotowania ciastek zaproponowany przez Annę Starmach wygląda tak:

- Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, ulep kulkę i schładzaj w lodówce. Po godzinie ciasto rozwałkuj, wycinaj mniejsze i większe kółka, ich brzegi ponacinaj. Mniejsze kółka połóż na środkach większych kółek, dociśnij, aby zlepić dwie warstwy. Na środek nałóż łyżeczkę wybranej konfitury, brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajem. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu możesz posypać róże odrobiną cukru pudru.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje