Arabskie kulki z ciecierzycy
Egzotyczny smak.

Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy (po 40 dag), - 3 cebule, - 1 ząbek czosnku, - po 2 gałązki natki i kolendry, - 1 żółtko, - 2 łyżki tartej bułki, - sól, pieprz, cukier, - 50 dag tłuszczu do głębokiego smażenia, - główka sałaty, - 4 łyżki octu winnego, - 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę przełożyć na sitko, przepłukać zimną wodą i osączyć. 2. Obrać i posiekać czosnek oraz jedną cebulę. Zieleninę opłukać i drobno pokroić. Ciecierzycę zmiksować, wymieszać z czosnkiem, cebulą, zieleniną, żółtkiem i tartą bułką. Przyprawić na ostro pieprzem i solą. 3. Z masy ulepić małe kuleczki, usmażyć je na złoty kolor w dobrze rozgrzanym tłuszczu. 4. Sałatę opłukać i osuszyć, porwać na kawałki. Pozostałe cebule pokroić w cienkie krążki. Ocet utrzeć z olejem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać sałatę i cebulę, wymieszać. 4. Kuleczki z ciecierzycy przełożyć na talerz, podawać z sałatką. Dobrym dodatkiem jest gęsty jogurt naturalny (najlepiej z owczego mleka) lub serek homogenizowany. Czas przygotowania: 30 minut 1 porcja: 380 kcal