Arabskie kulki z ciecierzycy

Egzotyczny smak.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 2 puszki ciecierzycy (po 40 dag),
- 3 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- po 2 gałązki natki i kolendry,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki tartej bułki,
- sól, pieprz, cukier,
- 50 dag tłuszczu do głębokiego smażenia,
- główka sałaty,
- 4 łyżki octu winnego,
- 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę przełożyć na sitko, przepłukać zimną wodą i osączyć.
2. Obrać i posiekać czosnek oraz jedną cebulę. Zieleninę opłukać i drobno pokroić. Ciecierzycę zmiksować, wymieszać z czosnkiem, cebulą, zieleniną, żółtkiem i tartą bułką. Przyprawić na ostro pieprzem i solą.
3. Z masy ulepić małe kuleczki, usmażyć je na złoty kolor w dobrze rozgrzanym tłuszczu.
4. Sałatę opłukać i osuszyć, porwać na kawałki. Pozostałe cebule pokroić w cienkie krążki. Ocet utrzeć z olejem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać sałatę i cebulę, wymieszać.
4. Kuleczki z ciecierzycy przełożyć na talerz, podawać z sałatką. Dobrym dodatkiem jest gęsty jogurt naturalny (najlepiej z owczego mleka) lub serek homogenizowany. Czas przygotowania: 30 minut
1 porcja: 380 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas