Reklama

Reklama

Arbuz z czekoladą

Czas: ok. 90 minut. Porcja: 390 kcal.

Składniki

  • 3 jajka
  • po 25 dag cukru i mielonego białego sera
  • 150 ml oleju
  • 25 dag mąki
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 10 dag czekoladowych kropelek
  • dżem
  • 15 dag masy cukrowej
  • czerwony i zielony barwnik

Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawaj mielony biały ser i olej, a później mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj czerwony barwnik spożywczy, wymieszaj. Do masy wsyp czekoladowe kropelki (lub siekane sztabki do zapiekania).

Reklama

Ciasto przełóż do pokrytej pergaminem tortownicy (22 cm). Piecz w temp. 160 st. ok. 50 minut. Wystudź w formie, wyjmij. Skrój wierzch ciasta, tak by było widać czerwony środek. Masę cukrową podziel na dwie części, jedną zagnieć z zielonym barwnikiem. Drugą pozostaw białą.

Rozwałkuj masy na paski o szerokości odpowiadającej wysokości tortu i długości równej jego obwodowi. Boki tortu posmaruj dżemem, umieść biały pasek, a wokół niego zielony, dociśnij. Maczając pędzelek w rozpuszczonym w wodzie barwniku zrób ciemniejsze paski.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje