Aromatyczna kawa na pięć sposobów!
Klasyczne espresso (mocny napar przygotowany najczęściej w ekspresie ciśnieniowym z 7 g świeżo zmielonej kawy i 50−70 ml wody) z kremową pianką na powierzchni Włosi pijają z cukrem. Warto spróbować, jak pyszna jest z dodatkami, które przełamią jej mocny smak.
Czekoladowa:
Do jej przygotowania będziesz potrzebować podwójnej ilości klasycznego espresso i gorącego mleka. Wymieszaj je (w proporcji 1:1) i dolej 4 łyżki gorącej czekolady.
Z kokosową nutą:
Zaparz 70 ml kawy espresso i wymieszaj ją z 20 ml mleka kokosowego oraz łyżką likieru kokosowego. Udekoruj rozetką bitej śmietany, oprósz mielonym cynamonem i kardamonem.
Po szwajcarsku:
Przygotuj 150 ml mocnego naparu espresso. Kawę wymieszaj z 10 ml wiśniówki. Wlej do wcześniej ogrzanej filiżanki. Udekoruj łyżką bitej śmietany. Na koniec skrop odrobiną wiśniówki.
Rumowa z cytryną:
Podgrzej ok. 35 ml rumu (ale nie gotuj!). Alkohol wymieszaj z 70 ml espresso. Napój posłodź. Przypraw sokiem z cytryny. Przelej do szklaneczki. Udekoruj plasterkiem cytryny.