Aromatyczna kawa na pięć sposobów!

Klasyczne espresso (mocny napar przygotowany najczęściej w ekspresie ciśnieniowym z 7 g świeżo zmielonej kawy i 50−70 ml wody) z kremową pianką na powierzchni Włosi pijają z cukrem. Warto spróbować, jak pyszna jest z dodatkami, które przełamią jej mocny smak.

Czekoladowa:

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podwójnej ilości klasycznego espresso i gorącego mleka. Wymieszaj je (w proporcji 1:1) i dolej 4 łyżki gorącej czekolady.

Z kokosową nutą:

Reklama

Zaparz 70 ml kawy espresso i wymieszaj ją z 20 ml mleka kokosowego oraz łyżką likieru kokosowego. Udekoruj rozetką bitej śmietany, oprósz mielonym cynamonem i kardamonem.

Po szwajcarsku:

Przygotuj 150 ml mocnego naparu espresso. Kawę wymieszaj z 10 ml wiśniówki. Wlej do wcześniej ogrzanej filiżanki. Udekoruj łyżką bitej śmietany. Na koniec skrop odrobiną wiśniówki.

Rumowa z cytryną:


Podgrzej ok. 35 ml rumu (ale nie gotuj!). Alkohol wymieszaj z 70 ml espresso. Napój posłodź. Przypraw sokiem z cytryny. Przelej do szklaneczki. Udekoruj plasterkiem cytryny.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje