Aromatyczna zupa cebulowa

Wręcz idealna na chłodne dni. Smakuje wybornie!

Zupa cebulowa
Zupa cebulowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

W garnku rozpuść masło, dodaj obraną i pokrojoną w piórka cebulę, zmaż około 20 min. Mieszaj, gdy cebula jest już zeszklona można do niej dodać sól, cukier i listki laurowe. Smaż cebulę kolejne 20 minut. Dodaj pieprz oraz czosnek przepuszczony przez praskę i tymianek. Wymieszaj cebulę i smaż dalej nie zapominając o mieszaniu. Po 10 minutach wlej 3/4 szklanki białego wytrawnego wina. 

Zamieszaj zupę i gotuj przez kilka minut bez przykrycia. Na koniec wlej ok. 500 ml bulionu. 

Przykryj garnek przykrywką i gotuj zupę jeszcze przez 30 minut na małej mocy palnika.

Bagietkę pszenną pokrój w kromki. Każdą posmaruj z obu stron oliwą z oliwek i usmaż na patelni. W naczyniu żaroodpornym z zupą umieść grzanki, ser zetrzyj na grubych oczkach. Ser wyłóż na grzanki i zupę. Naczynie z zupą cebulową, z grzankami i serem umieść w nagrzanym piekarniku. Po paru minutach gdy ser się zapiecze, danie jest gotowe.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas