Aromatyczne gulasze warzywne

Curry
Curry123RF/PICSEL

Curry na mleku kokosowym

Składniki

  • 1 kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 1 puszka groszku
  • 1/2 chili
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce kurkumy i słodkiej papryki w proszku
  • 1 szkl. bulionu z warzyw
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól
6 porcji

Sposób przygotowania

Potrawka warzywna
Potrawka warzywna123RF/PICSEL

Potrawka prowansalska

Składniki

  • 1 bakłażan (ok. 400 g)
  • 2-3 cukinie 6 łyżek oliwy
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego tymianku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sól
6 porcji

Sposób przygotowania

Ciecierzyca w pomidorach
Ciecierzyca w pomidorach123RF/PICSEL

Ciecierzyca w pomidorach

Składniki

  • 40 dag suchych ziaren ciecierzycy
  • 1 słoiczek (20 dag) koncentratu pomidorowego
  • 4 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 papryki czerwone (mogą być grillowane)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 litr gęstej passaty
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • natka

Sposób przygotowania

Potrawka z kalafiorem
Potrawka z kalafiorem123RF/PICSEL

Kalafior po azjatycku

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 szkl. sosu sojowego (bez glutenu)
  • 1 łyżka cukru
  • 4-5 łyżek octu balsamicznego
  • 4 łyżki słodko-kwaśnego
  • sosu chili
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • posiekana natka do posypania dania
4 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?