Reklama

Reklama

Aromatyczne gulasze warzywne

Lekkie, smaczne i sycące.

Curry na mleku kokosowym

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 1 puszka groszku
  • 1/2 chili
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce kurkumy i słodkiej papryki w proszku
  • 1 szkl. bulionu z warzyw
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól

Sposób przygotowania

Kalafior oczyść, dobrze wymocz w zimnej wodzie. Potem podziel go na małe różyczki, osusz. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubszą kostkę. Strączek chili oczyść z pestek, drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj. 

Groszek osącz na sitku. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć czosnek, chili, imbir oraz kurkumę i słodką paprykę. Mieszając, smaż, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy wlej kolejno 3-4 łyżki mleka kokosowego. 

Wymieszaj, by powstała gęsta pasta. Dolej do niej gorący bulion oraz resztę mleka. Przypraw do smaku solą. Doprowadź do wrzenia. Do sosu wrzuć różyczki kalafiora i pokrojone ziemniaki. 

Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś warzywa w sosie przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Pod koniec duszenia dodaj groszek. Gotowe danie udekoruj wg uznania.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje