Reklama

Reklama

Aromatyczne gulasze warzywne

Lekkie, smaczne i sycące.

Curry na mleku kokosowym

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 1 puszka groszku
  • 1/2 chili
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce kurkumy i słodkiej papryki w proszku
  • 1 szkl. bulionu z warzyw
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól

Sposób przygotowania

Kalafior oczyść, dobrze wymocz w zimnej wodzie. Potem podziel go na małe różyczki, osusz. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubszą kostkę. Strączek chili oczyść z pestek, drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj. 

Groszek osącz na sitku. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć czosnek, chili, imbir oraz kurkumę i słodką paprykę. Mieszając, smaż, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy wlej kolejno 3-4 łyżki mleka kokosowego. 

Wymieszaj, by powstała gęsta pasta. Dolej do niej gorący bulion oraz resztę mleka. Przypraw do smaku solą. Doprowadź do wrzenia. Do sosu wrzuć różyczki kalafiora i pokrojone ziemniaki. 

Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś warzywa w sosie przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Pod koniec duszenia dodaj groszek. Gotowe danie udekoruj wg uznania.

Reklama

Potrawka prowansalska

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 bakłażan (ok. 400 g)
  • 2-3 cukinie 6 łyżek oliwy
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego tymianku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sól

Sposób przygotowania

Bakłażan oczyść, umyj, osusz. Potem pokój go w plasterki, posól z obu stron i odłóż je, by puściły gorzki sok. W tym czasie obrane cebule oraz czosnek grubo posiekaj. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, osusz, i potnij na kawałeczki. Cukinie oczyść, umyj, pokrój w grubszą kostkę. 

Plasterki bakłażana opłucz, wytrzyj do sucha i potnij na spore kawałki. W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i cebule, mieszając, zeszklij je. Następnie dołóż papryki i cukinie. 

Warzywa smaż około 5 minut, ciągle mieszając. Potem dodaj bakłażany. Duś razem 10-15 minut. Pod koniec duszenia wrzuć pomidory z puszki. Całość przypraw do smaku solą oraz ziołami prowansalskimi. Wymieszaj z posiekanym tymiankiem. Gotowe danie posyp listkami bazylii. Podawaj np. z kawałkiem bagietki.

Ciecierzyca w pomidorach

Składniki

  • 40 dag suchych ziaren ciecierzycy
  • 1 słoiczek (20 dag) koncentratu pomidorowego
  • 4 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 papryki czerwone (mogą być grillowane)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 litr gęstej passaty
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • natka

Sposób przygotowania

Ciecierzycę przebierz, zalej wodą, tak by sięgała ona ok. 7 cm ponad ziarenka. Mocz przez noc. Następnego dnia odcedź, włóż do garnka. Zalej wodą (powinno być jej trzy razy więcej niż ciecierzycy). Ugotuj do miękkości (ok. 90 minut). Marchewki obierz, grubo zetrzyj. Cebule obierz, posiekaj. 

Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strączki opłucz, pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule. Potem dołóż marchewki i papryki. Całość lekko posól. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i duś razem jeszcze 3-5 minut. Zalej passatą. Doprowadź do wrzenia i gotuj dalej na małym płomieniu 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Wtedy dodaj do niego ciecierzycę oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Ponownie zagotuj. 

Gulasz przypraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Gotuj jeszcze chwilę. Posyp posiekaną natką.

Kalafior po azjatycku

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 szkl. sosu sojowego (bez glutenu)
  • 1 łyżka cukru
  • 4-5 łyżek octu balsamicznego
  • 4 łyżki słodko-kwaśnego
  • sosu chili
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • posiekana natka do posypania dania

Sposób przygotowania

Kalafior oczyść, dobrze wymocz w zimnej wodzie, by usunąć wszystkie zanieczyszczenia. Potem podziel na różyczki. Wrzuć je do posolonego wrzątku. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 12-15 minut. Odcedź, osącz na sitku. Na patelni rozgrzej olej sezamowy. Wlej sos sojowy, ocet balsamiczny, sos chili oraz 3-4 łyżki gorącej wody. Dodaj cukier. 

Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Mąkę kukurydzianą wymieszaj w niewielkiej ilości wody. Wlej na patelnię i energicznie mieszając, ponownie zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj dalej, aż sos zacznie gęstnieć (ok. 5 minut). Wtedy na patelnię wrzuć ugotowane różyczki kalafiora. Dobrze wymieszaj, tak by każda pokryta była sosem. Posyp posiekaną natką. Podawaj np. z dodatkiem ryżu (pasuje basmati lub jaśminowy), ew. z pieczywem razowym.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy