Aromatyczne indyjskie curry z orzechami nerkowca
Rozgrzewające i aromatyczne danie

Składniki
- główka małego kalafiora
- 3 ziemniaki
- 250 ml śmietanki 30%
- 400 ml bulionu
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 cebula
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- olej sezamowy
- 75 g Orzechów nerkowca np. Bakalland
- 150 g Rodzynek bursztynowych np. Bakalland
- kilka liści kolendry
Sposób przygotowania
Kalafiora kroimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę w talarki. W garnku na oleju sezamowym podsmażamy pastę curry, ciągle mieszając dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli wlewamy gorący bulion, do którego dodajemy kalafiora i ziemniaki. Gotujemy pod przykrywką przez około 15 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy śmietaną i cukrem trzcinowym, a tak przygotowaną pastę wzbogacamy jeszcze o orzechy nerkowca i bursztynowe rodzynki. Podajemy z kolendrą.