Aromatyczne kuleczki

Zdrowy posiłek, w sam raz na kolację

Ciecorka z dodatkami
Ciecorka z dodatkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Sos: rozetrzyj ser z sokiem z cytryny i z 1 łyżką oleju. Dodaj miód i powoli wlewaj resztę oleju, stale ucierając lub miksując. Dopraw pieprzem, zostaw w temperaturze pokojowej. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do sosu łyżkę ostrego ajwaru lub keczupu. 

2. Poprzedniego wieczoru przepłucz cieciorkę na sitku i zalej wodą. Przez noc napęcznieje, więc woda musi sięgać 3-4 cm ponad cieciorkę. Następnego dnia wylej wodę. Cieciorkę zalej gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. 

3. Pomidory osącz z zalewy i pokrój je w paseczki (nie wylewaj oliwy po pomidorach - to znakomita baza do przygotowania sosu lub marynaty. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. 

4. Cieciorkę wymieszaj z pokrojonymi pomidorami i z cebulką. Zalej 2 łyżkami sosu i wstaw do lodówki, by się schłodziła. Po ok. 30 minutach przełóż ją do czystej miski, polej sosem, posyp ziołami i podawaj. Do sałatki możesz też dodać pokrojoną w paseczki wędzoną szynkę lub rozdrobnione mięso, które pozostało np. z gotowania zupy.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas