Reklama

Reklama

Aromatyczne kuleczki

Zdrowy posiłek, w sam raz na kolację

Składniki dla: 4 osób

Składniki - sałatka

  • 3/4 szkl. suchej cieciorki
  • 10 pomidorów suszonych z zalewy
  • 1 czerwona cebula
  • garść posiekanych świeżych ziół, np. bazylii, kolendry, mięty i tymianku lub 2 garści posiekanej natki pietruszki
  • 500 ml bulionu warzywnego

Składniki - sos

  • 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki sera typu feta
  • 1 niepełna łyżeczka delikatnego miodu, np. akacjowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Sos: rozetrzyj ser z sokiem z cytryny i z 1 łyżką oleju. Dodaj miód i powoli wlewaj resztę oleju, stale ucierając lub miksując. Dopraw pieprzem, zostaw w temperaturze pokojowej. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do sosu łyżkę ostrego ajwaru lub keczupu. 

2. Poprzedniego wieczoru przepłucz cieciorkę na sitku i zalej wodą. Przez noc napęcznieje, więc woda musi sięgać 3-4 cm ponad cieciorkę. Następnego dnia wylej wodę. Cieciorkę zalej gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. 

3. Pomidory osącz z zalewy i pokrój je w paseczki (nie wylewaj oliwy po pomidorach - to znakomita baza do przygotowania sosu lub marynaty. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. 

4. Cieciorkę wymieszaj z pokrojonymi pomidorami i z cebulką. Zalej 2 łyżkami sosu i wstaw do lodówki, by się schłodziła. Po ok. 30 minutach przełóż ją do czystej miski, polej sosem, posyp ziołami i podawaj. Do sałatki możesz też dodać pokrojoną w paseczki wędzoną szynkę lub rozdrobnione mięso, które pozostało np. z gotowania zupy. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje