Aromatyczne muffiny
Babeczki najlepiej smakują na ciepło, a jeszcze lepiej maczane w gorącej czekoladzie.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g brązowego cukru
- 120 ml maślanki
- 100 ml mleka
- 50 ml oleju
- 5 łyżek miodu (najlepiej pół na pół gryczany z wielokwiatowym)
- 1 łyżeczka cynamonu
- duża szczypta: mielonych goździków, kardamonu, nasion kolendry, mielonego imbiru
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:W małej miseczce wymieszaj przyprawy, połącz je z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem. Mleko wymieszaj z maślanką, olejem, jajkiem i miodem. Połącz składniki mokre i suche, wsyp posiekane orzechy i kawałki czekolady. Masę przełóż do foremek na muffinki (wyłożonych papilotkami), piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Babeczki najlepiej smakują na ciepło, a jeszcze lepiej maczane w gorącej czekoladzie.