Aromatyczne zupy dyniowe

Wykorzystaj sezon na pyszne zypy z dyni
Wykorzystaj sezon na pyszne zypy z dyni 123RF/PICSEL

Z jabłkami i kaszanką

Składniki:

  • 80 dag miąższu dyni
  • 3 kwaśne jabłka
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 25 dag marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 20 dag kaszanki
  • 1 łyżka oleju
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany
  • cukier, sól, pieprz

Przygotowanie:

Z chipsami serowymi

Składniki:

  • 80 dag miąższu dyni
  • 5 dag sera camembert
  • garść pestek dyni
  • 25 dag marchewek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 100 ml oliwy
  • 6 łyżek oleju dyniowego
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Z suszonymi morelami

Składniki:

  • 80 dag miąższu dyni
  • 25 dag marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr + ew. 200 ml bulionu warzywnego
  • 20 dag suszonych moreli
  • 3 gałązki mięty
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 3-4 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
  • 1-2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Z szaszłykami drobiowymi

Składniki:

  • 80 dag miąższu dyni
  • 25 dag marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 40 dag filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki słodko-ostrego sosu chili
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki przyprawy curry
  • sól, pieprz, cukier, kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?