Aromatyczne zupy dyniowe
Rozgrzewające, sycące, znakomite na poprawę nastroju w chłodne dni.
Z jabłkami i kaszanką
Składniki:
- 80 dag miąższu dyni
- 3 kwaśne jabłka
- 6 łyżek soku z cytryny
- 25 dag marchewek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego
- 20 dag kaszanki
- 1 łyżka oleju
- 4 gałązki natki pietruszki
- 3/4 szkl. kwaśnej śmietany
- cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Z jednego jabłka wytnij gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w cieniutkie plasterki. Skrop je 3 łyżkami soku z cytryny. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego temp. 150 st. Piecz 30-40 minut. Miąższ dyni oczyść. Marchewki obierz, pokrój. Pozostałe jabłka oczyść, potnij w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Wszystkie rozdrobnione warzywa oraz jabłka ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą, pieprzem i cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 30 minut, wlej bulion. Piecz jeszcze 45 minut.
2. Kaszankę wyciśnij z osłonki, masę smaż 3 minuty na oleju. Warzywa wraz z wywarem i połową śmietany zmiksuj na gładko. Przypraw solą, pieprzem i 3 łyżkami soku cytrynowego. Rozlej do talerzy, udekoruj kleksami pozostałej śmietany. Podawaj z kaszanką oraz chipsami z jabłek.
Z chipsami serowymi
Składniki:
- 80 dag miąższu dyni
- 5 dag sera camembert
- garść pestek dyni
- 25 dag marchewek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 5 dag startego żółtego sera
- 100 ml oliwy
- 6 łyżek oleju dyniowego
- 2-3 łyżki octu winnego
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
1. Na chipsy: schłodzony camembert zetrzyj na grube wiórki, wymieszaj z 1/3 pestek dyni. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Narysuj na nim 8 kółek. Zapełnij je mieszanką sera i pestek. Piecz 10 minut w temp. 200 st. Miąższ dyni oczyść. Marchewki obierz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Odłóż 2 ząbki czosnku, a pozostałe rozdrobnione warzywa ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą, pieprzem i cukrem. Piecz 30 minut w 200 st. Wlej bulion, piecz jeszcze 45 minut.
2. Pozostałe pestki zrumień na suchej patelni. Zmiksuj na pastę z resztą czosnku, żółtym serem, listkami natki, oliwą i 2 łyżkami oleju dyniowego. Upieczone warzywa i bulion zmiksuj. Zupę przypraw solą, pieprzem i cukrem. Rozlej do miseczek. Nałóż po porcji pasty. Udekoruj resztą oleju. Podawaj z chipsami serowymi.
Z suszonymi morelami
Składniki:
- 80 dag miąższu dyni
- 25 dag marchewek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr + ew. 200 ml bulionu warzywnego
- 20 dag suszonych moreli
- 3 gałązki mięty
- 1 czerwona papryczka chili
- 3-4 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
- 1-2 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
1. Miąższ dyni oczyść. Marchewkę obierz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Wszystkie rozdrobnione warzywa wymieszaj z 15 dag suszonych moreli, ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą, pieprzem i cukrem. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 st. Wlej 1 litr bulionu, piecz 45 minut. Pozostałe suszone morele pokrój w kostkę. Miętę opłucz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz i pokrój w kostkę. Pokrojone morele wymieszaj z chili oraz miętą.
2. Do upieczonych warzyw z bulionem dodaj 2-3 łyżeczki pasty paprykowej. Zmiksuj na gładko. Ew. dolej pozostały bulion, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz kuminem. Rozlej do miseczek. Resztę pasty paprykowej wymieszaj z 3 łyżkami wody. Polej tym każdą porcję zupy. Posyp mieszanką moreli, mięty, chili.
Z szaszłykami drobiowymi
Składniki:
- 80 dag miąższu dyni
- 25 dag marchewek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 750 ml bulionu drobiowego
- 40 dag filetów z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki słodko-ostrego sosu chili
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2-3 łyżki przyprawy curry
- sól, pieprz, cukier, kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Miąższ dyni oczyść. Marchewki obierz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Wszystkie rozdrobnione warzywa ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą, pieprzem oraz cukrem. Piecz 30 minut w temp. 200 st. Wlej bulion, piecz jeszcze 45 minut.
2. Mięso opłucz, osusz, potnij w paseczki. Nabij po 2-3 na długie drewniane patyczki. Uformuj falbankę. Smaż 6 minut na rozgrzanym oleju. Od czasu do czasu obracaj. Pod koniec smażenia przypraw solą, pieprzem i sosem chili.
3. Upieczone warzywa razem z bulionem oraz mlekiem kokosowym zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą, pierzem oraz curry. Rozlej do miseczek. Udekoruj kolendrą lub natką. Oprósz przyprawą curry. Podawaj z szaszłykami.