Hiszpańskie krokiety ziemniaczane. Sycące, pożywne, a jakie pyszne

Oprac.: InteriaKobieta Redakcja

Krokiety ziemniaczane możesz podawać solo lub w towarzystwie warzyw
Krokiety ziemniaczane możesz podawać solo lub w towarzystwie warzyw123RF/PICSEL

Krokiety hiszpańskie - doskonałe na obiad

Zobacz również:

Hiszpańskie krokiety ziemniaczane ze szpinakiem - jak zrobić?

Ręce osoby obtaczającej w panierce przygotowane krokiety, na pierwszym planie równo ułożone krokiety gotowe do smażenia, obok miska z roztrzepanym jajkiem.
Krokiety obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym olejuAngel Luis Simon Martin123RF/PICSEL

Składniki

Krokiety

  • 500 g ziemniaków
  • 20 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • bułka tarta i mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia

Nadzienie

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 stołowe łyżki masła masła
  • 130-150 g świeżych liści szpinaku
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mąki pszennej
  • 20-30 g śmietany 30%
  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, ostudź.
  2. Czosnek i cebulę posiekaj, podsmaż na maśle lub oleju przez krótki czas.
  3. Dodaj szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i duś pod przykryciem przez kilka minut.
  4. Następnie wymieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj do szpinakowego farszu.
  5. Do ostudzonych ziemniaków dodaj mąkę, sól i pieprz, dobrze wymieszaj.
  6. Na głębokim talerzu roztrzep jajko.
  7. Masę ziemniaczaną podziel na 6-7 części i w oprószonych mąką dłoniach formuj niewielkie, okrągłe kotleciki - spłaszczaj je, nadziewaj farszem szpinakowym i zlepiaj.
  8. Kolejno obtaczaj w mące, jajku oraz bułce tartej.
  9. Kotlety smaż na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju.
Jak dobrze żyć na skróty? Sztuka wybieraniaContent Studio
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?