Aromatyczny i odżywczy rosół kolagenowy. Babciny sposób na dolegliwości zdrowotne

Zimą, kiedy temperatury za oknem nie zachęcają do długich spacerów, chętnie sięgamy po rozgrzewające i sycące dania. Od pokoleń prym wiedzie tradycyjny rosół, gotowany na dobrej jakości mięsie oraz licznych warzywach. W tym roku warto wypróbować także jego alternatywną wersję, czyli bulion kolagenowy, który zachwyca nie tylko smakiem, ale także pozytywnym wpływem na organizm. Sprawdź, które produkty są niezbędne do przygotowania go w domu.

Rosół kolagenowy pobudza pracę układu odpornościowego
Rosół kolagenowy pobudza pracę układu odpornościowego123RF/PICSEL

  • Wywar na bazie kości to naturalny środek wspomagający walkę z infekcjami, który od lat stosują nasze mamy i babcie.
  • Właściwie przygotowany rosół kolagenowy po wystygnięciu będzie miał galaretowatą konsystencję.
  • Gotowy bulion z powodzeniem przetrwa w lodówce przez siedem dni, a zamrożony nawet pół roku.

Esencja pełna cennych składników

Głównym składnikiem odżywczym, dla którego warto przygotować rosół kolagenowy, jest glutamina. Ten cenny aminokwas wspomaga naturalną produkcję glutationu, czyli naturalnego przeciwutleniacza. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, a także przyczynia się do szybszej regeneracji mięśni po intensywnym i wymagającym wysiłku fizycznym. Podobne właściwości znajdziemy w glicynie, rekomendowanej do leczenia urazów.

W zupie nie zabrakło także siarczanu chondroityny, organicznej substancji chemicznej, działającej jak najlepsze remedium na obolałe mięśnie i bóle stawów, a także glukozaminy, hamującej sygnały świadczące o przedwczesnym starzeniu się organizmu. Udowodniono, że zawartość proliny szybko i wyjątkowo skutecznie łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, w tym liczne stany zapalne. Prócz nich w odżywczym i sycącym bulionie przygotowanym na bazie kości znajdziemy m.in.:

  • kolagen,
  • potas,
  • wapń, siarkę,
  • magnez,
  • kwas hialuronowy.

Pozytywny wpływ zupy na organizm

Bulion kolagenowy wzmacnia skórę, włosy i paznokcie
Bulion kolagenowy wzmacnia skórę, włosy i paznokcie123RF/PICSEL

Lista zalet picia rosołu kolagenowego jest dość długa. Na pierwszym miejscu znajduje się jednak jego dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Włączenie go do diety wspiera prawidłową pracę jelit, niweluje powstałe stany zapalne oraz chroni ściany żołądka. Ma także pozytywny wpływ na pracę wątroby.

Zaobserwowano także pozytywny wpływ bulionu na pracę mózgu oraz problemy z bezsennością. Dietetycy zalecają włączenie go do diety zwłaszcza przez osoby zmagające się z nadmiernym wypadaniem włosów, łamliwymi paznokciami oraz problemami z cerą. Szczególnie poleca się jego picie w okresie jesienno-zimowym oraz wczesną wiosną, gdyż wspomaga budowanie naturalnej bariery ochronnej organizmu.

Domowy rosół kolagenowy

Bazą dobrego rosołu jest odpowiednio dobrane mięso. Kucharze polecają, by stawiać na gęsinę, wołowinę oraz tradycyjny drób. Smak esencji podbijają także warzywa, a za głębią i charakterem stoją aromatyczne przyprawy. Sekretem udanego bulionu kolagenowego są natomiast kości, w których ukryty jest szpik, a także skóry i chrząstki. Sprawdź, jak przygotować go w domu.

Składniki:

  • 2 kg przepołowionych kości szpikowych, np. wieprzowych, wołowych, cielęcych
  • 1 kg łapek i szyjek kurzych
  • ½ kg podrobów drobiowych
  • 1 kg nóżek wieprzowych lub golonki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 duże marchewki
  • ½ selera korzeniowego
  • 1 por przecięty na pół
  • 2 liście kapusty
  • 2 przepołowione cebule z łupinami, upieczone nad ogniem
  • Przyprawy do smaku: 6 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia i podzielenia mięsa oraz kości. Tak przygotowane przekładamy do dużego garnka.
  2. Składniki zalewamy wodą - potrzebujemy ok. 6 litrów, a następnie dodajemy sok z cytryny. Nie warto pomijać tego kroku, gdyż bez niego kolagen nie przyswoi się, a wywar straci swoje lecznicze właściwości.
  3. By uzyskać aromatyczną i bogatą esencję, pozostawiamy zupę na małym ogniu przez minimum 3 godziny. Dla lepszego efektu warto wydłużyć ten czas od 6 do 8 godzin.
  4. W ostatniej godzinie gotowania do garnka dorzucamy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, przyprawy oraz dokładnie opaloną cebulę.
  5. Rosół kolagenowy podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się z makaronem, kaszą oraz ryżem.
  6. Jeśli nie planujemy zjeść bulionu w odstępie kilku dni, możemy z powodzeniem go zamrozić. W tym celu warto wykorzystać woreczki z zamknięciem strunowym lub specjalne foremki do kostek lodu. Wykorzystamy go jako dodatek do innych zup lub sosów.

Dlaczego warto pić rosół kolagenowy?

Odpowiednia ilość kolagenu w skórze spowalnia procesy starzenia
Odpowiednia ilość kolagenu w skórze spowalnia procesy starzenia123RF/PICSEL

Zalety picia rosołu kolagenowego docenia przede wszystkim medycyna chińska. Bulion jest lekkostrawny oraz niskokaloryczny, nie obciąża zatem żołądka. Okazuje się, że również pora, w jakiej go spożywamy, ma wpływ na jego działanie. Szklanka wywaru rano pobudza organizm i daje energię na cały dzień, a wieczorem poprawia perystaltykę jelit i uwalnia od krępujących wzdęć.

Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczkiNewseria Lifestyle/informacja prasowa

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas