Aromatyczny i odżywczy rosół kolagenowy. Babciny sposób na dolegliwości zdrowotne

Rosół kolagenowy pobudza pracę układu odpornościowego
Rosół kolagenowy pobudza pracę układu odpornościowego123RF/PICSEL
  • Wywar na bazie kości to naturalny środek wspomagający walkę z infekcjami, który od lat stosują nasze mamy i babcie.
  • Właściwie przygotowany rosół kolagenowy po wystygnięciu będzie miał galaretowatą konsystencję.
  • Gotowy bulion z powodzeniem przetrwa w lodówce przez siedem dni, a zamrożony nawet pół roku.

Esencja pełna cennych składników

Zobacz również:

    • kolagen,
    • potas,
    • wapń, siarkę,
    • magnez,
    • kwas hialuronowy.

    Pozytywny wpływ zupy na organizm

    Bulion kolagenowy wzmacnia skórę, włosy i paznokcie
    Bulion kolagenowy wzmacnia skórę, włosy i paznokcie123RF/PICSEL

    Domowy rosół kolagenowy

    • 2 kg przepołowionych kości szpikowych, np. wieprzowych, wołowych, cielęcych
    • 1 kg łapek i szyjek kurzych
    • ½ kg podrobów drobiowych
    • 1 kg nóżek wieprzowych lub golonki
    • 2 korzenie pietruszki
    • 2 duże marchewki
    • ½ selera korzeniowego
    • 1 por przecięty na pół
    • 2 liście kapusty
    • 2 przepołowione cebule z łupinami, upieczone nad ogniem
    • Przyprawy do smaku: 6 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól i świeżo zmielony pieprz
    • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
    1. Zaczynamy od dokładnego umycia i podzielenia mięsa oraz kości. Tak przygotowane przekładamy do dużego garnka.
    2. Składniki zalewamy wodą - potrzebujemy ok. 6 litrów, a następnie dodajemy sok z cytryny. Nie warto pomijać tego kroku, gdyż bez niego kolagen nie przyswoi się, a wywar straci swoje lecznicze właściwości.
    3. By uzyskać aromatyczną i bogatą esencję, pozostawiamy zupę na małym ogniu przez minimum 3 godziny. Dla lepszego efektu warto wydłużyć ten czas od 6 do 8 godzin.
    4. W ostatniej godzinie gotowania do garnka dorzucamy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, przyprawy oraz dokładnie opaloną cebulę.
    5. Rosół kolagenowy podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się z makaronem, kaszą oraz ryżem.
    6. Jeśli nie planujemy zjeść bulionu w odstępie kilku dni, możemy z powodzeniem go zamrozić. W tym celu warto wykorzystać woreczki z zamknięciem strunowym lub specjalne foremki do kostek lodu. Wykorzystamy go jako dodatek do innych zup lub sosów.

    Dlaczego warto pić rosół kolagenowy?

    Odpowiednia ilość kolagenu w skórze spowalnia procesy starzenia
    Odpowiednia ilość kolagenu w skórze spowalnia procesy starzenia123RF/PICSEL
    Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczkiNewseria LifestyleNewseria Lifestyle/informacja prasowa