Aromatyczny i odżywczy rosół kolagenowy. Babciny sposób na dolegliwości zdrowotne

Rosół kolagenowy pobudza pracę układu odpornościowego
Rosół kolagenowy pobudza pracę układu odpornościowego123RF/PICSEL
  • Wywar na bazie kości to naturalny środek wspomagający walkę z infekcjami, który od lat stosują nasze mamy i babcie.
  • Właściwie przygotowany rosół kolagenowy po wystygnięciu będzie miał galaretowatą konsystencję.
  • Gotowy bulion z powodzeniem przetrwa w lodówce przez siedem dni, a zamrożony nawet pół roku.

Esencja pełna cennych składników

  • kolagen,
  • potas,
  • wapń, siarkę,
  • magnez,
  • kwas hialuronowy.

Pozytywny wpływ zupy na organizm

Bulion kolagenowy wzmacnia skórę, włosy i paznokcie
Bulion kolagenowy wzmacnia skórę, włosy i paznokcie123RF/PICSEL

Domowy rosół kolagenowy

  • 2 kg przepołowionych kości szpikowych, np. wieprzowych, wołowych, cielęcych
  • 1 kg łapek i szyjek kurzych
  • ½ kg podrobów drobiowych
  • 1 kg nóżek wieprzowych lub golonki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 duże marchewki
  • ½ selera korzeniowego
  • 1 por przecięty na pół
  • 2 liście kapusty
  • 2 przepołowione cebule z łupinami, upieczone nad ogniem
  • Przyprawy do smaku: 6 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
  1. Zaczynamy od dokładnego umycia i podzielenia mięsa oraz kości. Tak przygotowane przekładamy do dużego garnka.
  2. Składniki zalewamy wodą - potrzebujemy ok. 6 litrów, a następnie dodajemy sok z cytryny. Nie warto pomijać tego kroku, gdyż bez niego kolagen nie przyswoi się, a wywar straci swoje lecznicze właściwości.
  3. By uzyskać aromatyczną i bogatą esencję, pozostawiamy zupę na małym ogniu przez minimum 3 godziny. Dla lepszego efektu warto wydłużyć ten czas od 6 do 8 godzin.
  4. W ostatniej godzinie gotowania do garnka dorzucamy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, przyprawy oraz dokładnie opaloną cebulę.
  5. Rosół kolagenowy podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się z makaronem, kaszą oraz ryżem.
  6. Jeśli nie planujemy zjeść bulionu w odstępie kilku dni, możemy z powodzeniem go zamrozić. W tym celu warto wykorzystać woreczki z zamknięciem strunowym lub specjalne foremki do kostek lodu. Wykorzystamy go jako dodatek do innych zup lub sosów.

Dlaczego warto pić rosół kolagenowy?

Odpowiednia ilość kolagenu w skórze spowalnia procesy starzenia
Odpowiednia ilość kolagenu w skórze spowalnia procesy starzenia123RF/PICSEL
Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczkiNewseria LifestyleNewseria Lifestyle/informacja prasowa