Aromatyczny krupnik
Kasza dostarcza organizmowi paliwa na cały dzień. Zawiera dużo witamin z grupy B, kwasu foliowego i składników mineralnych.

Składniki
- 700 g żeberek z kością
- 200 g kaszy jęczmiennej średniej
- 4-5 dużych ziemniaków
- 3 małe marchewki
- 1 seler
- 2 duże pietruszki
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz
- koperek
- mały por
- 1-2 pęta kiełbasy
Przygotowanie
Umyj żeberka i włóż do garnka. Wlej zimną wodę, dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 1 godziny, zbierając łyżką cedzakową szum. Umyj i obierz włoszczyznę. Pokrój w niedużą kostkę marchew, seler i pietruszki.
Dokładnie umyj por. Możesz go pokroić i dodać do zupy lub ugotować w całości i usunąć z wywaru. Po godzinie gotowania żeberek, dodaj kiełbasę i pokrojoną włoszczyznę. Po pięciu minutach dodaj przepłukaną zimną wodą kaszę. Zamieszaj.
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je w niedużą kostkę i dodaj do zupy. Gotuj wszystko do momentu, aż kasza i warzywa będą miękkie. Wlej łyżkę śmietany do kubka, dodaj kilka łyżek lekko przestudzonej zupy. Wymieszaj i wlej do garnka, zabielając tym samym zupę.
Umyj, osusz i posiekaj koperek. Mięso z żeberek ostudź i obierz z kości. Pokrój i wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj koperek i dopraw do smaku pieprzem.