Aromatyczny tort kawowo-orzechowy
Jeśli chciałabyś użyć prawdziwej kawy, zaparz ją w dzbanku przez papierowy filtr. Będzie miała delikatniejszy smak, dlatego zalej wrzątkiem podwójną jej ilość (4 łyżeczki).

Składniki
- 125 g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki wrzątku
- 1/4 szklanki likieru kawowego
- garść prażonych orzechów laskowych
- 1/4 czekolady do starcia
Krem:
- 100 g masła
- 1 i ½ szklanki nutelli
- 1/2 szklanki kremówki
Pryzgotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Natłuść i wyłóż papierem formę o śr. 18 cm.
2. Ubij mikserem masło, cukier i esencję waniliową. Dodaj kolejno jajka, mąkę z przyprawą i proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną w wodzie kawę i likier. Wymieszaj, przełóż do formy.
3. Piecz 40-45 minut. Wyjmij z piekarnika i po 5 minutach wyjmij z formy. Wystudź.
4. Krem: Zmiksuj masło na biały krem. Dodaj nutellę i kremówkę.
5. Rozkrój ciasto na trzy placki. Przełóż je kremem. Następnie posmaruj boki i wierzch. Posyp grubo posiekanymi orzechami oraz kawałkami startej czekolady