Po posiłku czujesz się ciężko i źle? Włącz do diety, by poprawić trawienie
Bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia lub biegunki to najczęstsze objawy problemów z trawieniem. Pojawiają się nie tylko po zbyt obfitej biesiadzie, kiedy nie żałowaliśmy sobie dokładek ciężkostrawnych dań. Często wynikają z codziennych zaniedbań, zwłaszcza w kontekście diety. Co jeść na lepsze trawienie? Upewnij się, że wiesz, jakie produkty usprawnią ten proces i odciążą żołądek oraz jelita.

Spis treści:
Ciężko wstać od stołu? Najczęstsze objawy problemów z trawieniem
Zdrowe trawienie to podstawa dobrego samopoczucia. Jeśli w tym aspekcie dochodzi do nieprawidłowości, organizm szybko to sygnalizuje. Trudno przeoczyć nieprzyjemne dolegliwości, choć niejednokrotnie bywają bagatelizowane. Jakie są najczęstsze objawy problemów z trawieniem?
- Bóle brzucha, które mogą być wynikiem skurczów jelit, zaparć lub nadmiernej fermentacji w przewodzie pokarmowym.
- Wzdęcia i gazy, wynikające z nagromadzenia powietrza w jelitach.
- Zaparcia lub biegunki, świadczące o zaburzeniach równowagi mikroflory jelitowej. Niepokojące jest zarówno spowolnienie, jak i nadmierne przyspieszenie perystaltyki.
- Refluks żołądkowo-przełykowy, objawiający są powracającą zgagą i kwaśnym smakiem w ustach, związane z cofaniem się treści żołądkowej do przełyku.
Zrównoważona dieta dla poprawy trawienia
Kluczowym elementem zdrowej diety jest wybór produktów, wspierających prawidłowe trawienie. W ferworze codziennych obowiązków niejednokrotnie decydujemy się na gotowce lub jadamy mało różnorodnie. Wspomniane wcześniej objawy powinny być jednak powodem, przez który warto zatrzymać się i pochylić nad jadłospisem. Co jeść na lepsze trawienie?
Jedzenie bogate w błonnik
Podstawą dbania o jelita i cały układ pokarmowy jest uwzględnianie w diecie produktów, które z jednej strony sycą na długo, a z drugiej zapobiegają zaleganiu złogów w jelitach. Stąd konieczność umieszczania w jadłospisie specjałów bogatych w błonnik pokarmowy, czyli składnik, będący naszym największym sprzymierzeńcem w zapobieganiu zaparciom.

Na talerzach nie powinno brakować pełnoziarnistego pieczywa, brązowego ryżu, kaszy gryczanej i płatków owsianych. Wśród warzyw najwyższą zawartością błonnika cechują się brokuły i marchew. Z kolei, gdy mowa o owocach, postaw na jabłka, gruszki, maliny i czerwone porzeczki. Pod kątem obecności korzystnych enzymów trawiennych, na prowadzenie wysuwają się ananasy oraz papaje.
Probiotyki - żołądek je uwielbia
Fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt naturalny, kefir czy maślanka dostarczają korzystne bakterie wspierające równowagę flory jelitowej. Dzięki ich obecności wchłanianie składników odżywczych z pożywienia jest bardziej efektywne, a cały proces trawienia przebiega bez zakłóceń.
Z tych samych powodów warto w posiłkach uwzględniać kiszone warzywa, w tym uwielbiane w polskich kuchniach ogórki kapustę. Masz ochotę na bardziej egzotyczne smaki? Spróbuj wywodzącego się z kuchni koreańskiej kimchi.

Nie zapominaj o zdrowych tłuszczach
O ile skąpane w oleju panierowane kotlety nie przysłużą się żołądkowi, o tyle nie należy pomijać roli nienasyconych kwasów tłuszczowych w jadłospisie. Zdrowe tłuszcze pomagają w produkcji żółci, która jest niezbędna do prawidłowego trafienia. Bardzo dobrym uzupełnieniem posiłków pod tym kątem są:
- oliwa z oliwek,
- awokado,
- łosoś,
- makrela,
- sardynki,
- migdały,
- orzechy włoskie.
Herbata na trawienie
Herbaty i ziołowe napary wykazują korzystne działanie na układ pokarmowy, łagodzą wzdęcia i stymulują perystaltykę jelit. Warto popijać je na co dzień, ale świetnie działają także doraźnie, gdy za bardzo pofolgowaliśmy sobie podczas posiedzenia przy stole. Zalecane są szczególnie zielona herbata, a także napary z rumianku, mięty pieprzowej i ziela dziurawca.