Austriacki sztrudel ze szpinakiem - Ewka
Autorka przepisu otrzymuje od nas nagrodę - książkę Susan Minolt "Wieczór" wyd. Świat Książki. Zachęcamy do dodawania przepisów!

Składniki na ciasto:
- 225 g. maki pszennej,
Składniki na farsz:
- 400 g. mrożonego szpinaku,
Wyrabianie ciasta:
Mąkę wsypać do misy a następnie w kubku wymieszać osolony olej z octem, wodą i żółtkiem. Wlać wszystko do misy z mąką i dobrze wymieszać - aż ciasto zgęstnieje. Następnie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i zagniatamy od czasu do czasu oprószając ciasto mąką. Ciasto zagniatać powinno się minimum 10 minut do momentu aż ciasto stanie się gładkie, homogenne, elastyczne i przestanie się kleić.
Przygotowanie farszu:
Rozmrożony i nieco odciśnięty z wody szpinak należy przemielić przez maszynkę do mięsa lub drobno pokroić,posolić i przyprawić pieprzem. Cebule pokroić w kostkę i dobrze podsmażyć na oleju. Ser utrzeć na tarce. Następnie cebule i ser wrzucić do szpinaku, dość obficie przyprawić wszystko curry i dodać dwie duże szczypty oregano po czym wszystko wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!