Awokado z kurczakiem
Tak ciekawej, zdrowej i prostej potrawy jeszcze nie jedliście! Czas wykonania: maksymalnie 30 minut!
Składniki:
- dojrzałe awokado (40 dag)
- sok z połówki cytryny
- 4 pieczarki pokrojone w cienkie paski
- 20 dag piersi z kurczaka (gotowana i pokrojona w kawałki)
- 2 cebule (drobno posiekane)
- jogurt naturalny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 marchewka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado myjemy i kroimy wzdłuż. Wyciągamy pestkę i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ. Następnie kroimy je drobno w kostkę, umieszczamy w naczyniu i polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w cienkie paski grzyby, cebulę, pierś z kurczaka oraz startą marchewkę.
W osobnej misce umieszczamy jogurt, pieprz, sól oraz oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Otrzymanym sosem polewamy sałatkę. Na koniec mieszamy wszystko i podajemy na stół.