Baba na białkach
Świąteczne wypieki.

Składniki:
- 1 kg mąki, - 1/2 l mleka, - 6 dag drożdży, - 16 dag cukru, - 20 dag masła, - 3 dag gorzkich migdałów, - 8 białek, - łyżka soli, - cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie:
Do miski przesiać 25 dag mąki, wlać 1/2 l letniego mleka, dodać rozdrobnione drożdże. Dokładnie wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny. Gdy ciasto należycie zacznie pracować, dodać resztę mąki, sztywną pianę ubitą z białek, sól i posiekane migdały. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto, gdyby było za tęgie, można dodać jeszcze trochę mleka. Na koniec dodać stopione, przestudzone masło i jeszcze raz dokładnie zagnieść. Kiedy ciasto stanie się lśniące i zacznie odstawać od ręki i ścianek miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na dwie porcje i umieścić w nasmarowanych masłem formach (powinny być wypełnione ciastem jedynie do połowy). Ponownie postawić w cieple (na około 1 godzinę). Kiedy ciasto wypełni foremki, wstawić je do gorącego piekarnika i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 175 st. C. Gotowe baby wybić z foremek, pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Baby można też posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z rumem i odrobiną zapachu migdałowego. 1 porcja - 270 kcal Czas przygotowania: 2 godziny