Baba parzona

Wielkanocne babeczki.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 50 dag mąki,
- 250 ml mleka,
- 5 żółtek,
- 6 dag drożdży,
- 15 dag cukru,
- 10 dag masła,
- 5 dag migdałów,
- cukier waniliowy,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- ew. łyżka wódki

Przygotowanie:

1. Wrzącym mlekiem zalej 12 dag mąki, rozetrzyj, aby nie pozostały grudki. Przestudź i połącz z drożdżami roztartymi z łyżką cukru. Odstaw do wyrośnięcia.
2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Połącz z rozczynem, resztą mąki, cukru i cukrem waniliowym. Wyrabiaj, aż w cieście powstaną pęcherzyki. Dalej wyrabiając dolewaj stopione, ostudzone masło. Dodaj zmielone migdały i skórkę cytrynową. Ciastem wypełnij 1/3 objętości form babkowych. Ustaw w cieple. Gdy ciasto podwoi objętość, piecz 50 min w temp. 180 st. C.
Czas przygotowania 110 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!