Baba parzona
Wielkanocne babeczki.

Składniki 3-4 babki:
- 50 dag mąki,- 250 ml mleka,- 5 żółtek,- 6 dag drożdży,- 15 dag cukru,- 10 dag masła,- 5 dag migdałów,- cukier waniliowy,- skórka otarta z 1 cytryny,- 3 łyżki cukru pudru,- ew. łyżka wódki
Przygotowanie:
1. Wrzącym mlekiem zalej 12 dag mąki, rozetrzyj, aby nie pozostały grudki. Przestudź i połącz z drożdżami roztartymi z łyżką cukru. Odstaw do wyrośnięcia. 2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Połącz z rozczynem, resztą mąki, cukru i cukrem waniliowym. Wyrabiaj, aż w cieście powstaną pęcherzyki. Dalej wyrabiając dolewaj stopione, ostudzone masło. Dodaj zmielone migdały i skórkę cytrynową. Ciastem wypełnij 1/3 objętości form babkowych. Ustaw w cieple. Gdy ciasto podwoi objętość, piecz 50 min w temp. 180 st. C. Czas przygotowania 110 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!