Baba przekładana bakaliami
Mocno bakaliowa.
- 40 dag mąki,
- torebki ryżu,
- 13 dag cukru,
- 6 dag drożdży,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 kostki masła,
- 3 łyżki mleka,
- po 2 łyżki płatków migdałowych, rodzynek, kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy,
- 3 łyżki konfitury z wiśni,
- tłuszcz do formy,
- torebka cukru waniliowego,
- cukier puder, sól
Przygotowanie:
Po 2 łyżki mąki i cukru wymieszać z 1/4 szklanki mleka i z drożdżami. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Masło stopić. Do wyrośniętego rozczynu przesiać mąkę i dodać resztę mleka, szczyptę soli, utarte żółtka, cukier waniliowy. Dokładnie wyrobić, stopniowo dolewając masło. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok. 1-2 godz. Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Płatki migdałowe wymieszać z konfiturą. Ciasto podzielić na 4 części. Układać w formie, przekładając kolejno: płatkami z konfiturą, rodzynkami i skórkami. Na wierzchu powinno być ciasto. Odstawić na 1 godz. do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika, piec około 50 min w temperaturze 180 st. C. Wyjąć z formy wtedy, gdy wystygnie. Posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania 1,5 godziny minut