Baba w cytrynowej polewie

Aromatyczna i puszysta.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Na ciasto:
- 1/2 kg mąki,
- 10 dag cukru,
- szkl. letniego mleka,
- 4 jajka,
- 20 dag mas,
- 2 kawałki skórki pomarańczowej kandyzowanej,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- ok. 3-4 dag drożdży,
- tłuszcz do formy Na lukier:
- 20 dag cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki 6 proc. octu,
- 6 łyżek wrzątku,
- łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Do mąki włożyć rozkruszone drożdże, cukier, wlać trochę mleka. Przemieszać i pozostawić w ciepłym miejscu. Masło roztopić. Białka oddzielić od żółtek, ubić z nich pianę. Do mąki stopniowo dodawać żółtka i resztę mleka, energicznie wyrabiać. Dodać pianę, cukier waniliowy i skórkę. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej formy, pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Piec 1 godzinę w temp. 200 st. C. Przygotować lukier, po czym polać nim babę.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas