Baba w cytrynowej polewie
Aromatyczna i puszysta.

Składniki:
Na ciasto: - 1/2 kg mąki, - 10 dag cukru, - szkl. letniego mleka, - 4 jajka, - 20 dag mas, - 2 kawałki skórki pomarańczowej kandyzowanej, - 1 torebka cukru waniliowego, - ok. 3-4 dag drożdży, - tłuszcz do formy Na lukier: - 20 dag cukru pudru, - 1/2 łyżeczki 6 proc. octu, - 6 łyżek wrzątku, - łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Do mąki włożyć rozkruszone drożdże, cukier, wlać trochę mleka. Przemieszać i pozostawić w ciepłym miejscu. Masło roztopić. Białka oddzielić od żółtek, ubić z nich pianę. Do mąki stopniowo dodawać żółtka i resztę mleka, energicznie wyrabiać. Dodać pianę, cukier waniliowy i skórkę. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej formy, pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Piec 1 godzinę w temp. 200 st. C. Przygotować lukier, po czym polać nim babę.