Babcina zupa
W smaku podobna do rosołu, tyle, że dietetyczna. Babcina zupa jest wyjątkowo sycą i pyszna!
Sposób przygotowania:
Płuczemy, obieramy marchew, ścieramy na wiórki na tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy startą marchew, mieszamy, gdy zacznie wrzeć, odstawiamy, studzimy. Gotujemy w garnku 1 litr wody (na 4 porcje), dodajemy suszone warzywa i wrzucamy marchew uduszoną na patelni, doprowadzamy do wrzenia i szybko zestawiamy z ognia (nie może się gotować długo, bo będzie mętna).
Drobno siekamy zieloną pietruszkę, gotujemy osobno makaron. Nakładamy na talerz ugotowany makaron, zalewamy mocno podgrzanym oliwkowym rosołem, posypujemy zieleniną. Jest pyszna i przypomina rosół z najdelikatniejszego mięsa. Wspaniała dla osób na lekkostrawnej diecie.