Reklama

Reklama

Babcine desery

Nie mają sobie równych, bo nasze babcie są mistrzyniami słodkich wypieków. Wypróbuj ich przepisy i przygotuj pyszny podwieczorek.

Pyszne ciasto z serem, jabłkami i cynamonem

Czas przyrządzenia: 75 min

Składniki

  • 500 g jabłek
  • 280 g margaryny
  • 330 g cukru
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 4 duże jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g twarogu sernikowego light
  • 1 szczypta soli
  • cynamon
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Zmiksuj 130 g cukru, 130 g margaryny, 2 jajka, szczyptę soli i cukier wanilinowy z 1 torebki na puszystą masę. Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, miksuj do połączenia składników.

Reklama

Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem (wylepiając też brzegi). Piecz 15 min.

W międzyczasie umyj i obierz jabłka. Pozbaw ich gniazd nasiennych, a miąższ pokrój na cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

Do twarogu dodaj 150 g cukru, cukier wanilinowy z drugiej torebki, 150 g margaryny i dwa żółtka. Zmiksuj całość. Białka ubij na sztywno i dodaj do masy serowej. Stopniowo wmieszaj mąkę ziemniaczaną.

Połowę jabłek wyłóż na podpieczone ciasto, przykryj je masą serową, a na wierzchu ułóż pozostałe plasterki jabłek.

Wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 145 stopni C i piecz godzinę. Gorące ciasto posyp pozostałym cukrem i cynamonem wg uznania

Porada

Do tarty z jabłkami świetnie pasuje sos z 1/3 szkl. śmietanki 30 proc., 1 łyżki masła i 1/2 szkl. brązowego cukru. Podgrzewaj składniki do uzyskania płynnej, gęstej  konsystencji

Dowiedz się więcej na temat: ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje