Babcine desery
Nie mają sobie równych, bo nasze babcie są mistrzyniami słodkich wypieków. Wypróbuj ich przepisy i przygotuj pyszny podwieczorek.
Pyszne ciasto z serem, jabłkami i cynamonem
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Zmiksuj 130 g cukru, 130 g margaryny, 2 jajka, szczyptę soli i cukier wanilinowy z 1 torebki na puszystą masę. Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, miksuj do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem (wylepiając też brzegi). Piecz 15 min.
W międzyczasie umyj i obierz jabłka. Pozbaw ich gniazd nasiennych, a miąższ pokrój na cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Do twarogu dodaj 150 g cukru, cukier wanilinowy z drugiej torebki, 150 g margaryny i dwa żółtka. Zmiksuj całość. Białka ubij na sztywno i dodaj do masy serowej. Stopniowo wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
Połowę jabłek wyłóż na podpieczone ciasto, przykryj je masą serową, a na wierzchu ułóż pozostałe plasterki jabłek.
Wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 145 stopni C i piecz godzinę. Gorące ciasto posyp pozostałym cukrem i cynamonem wg uznania
Porada
Do tarty z jabłkami świetnie pasuje sos z 1/3 szkl. śmietanki 30 proc., 1 łyżki masła i 1/2 szkl. brązowego cukru. Podgrzewaj składniki do uzyskania płynnej, gęstej konsystencji
Puszyste brioszki z borówkami
Sposób przygotowania:
Mleko połącz z łyżką cukru i drożdżami. Wymieszaj. Jajka ubij razem z resztą cukru. Do ubitych jajek dodawaj stopniowo rozczyn drożdżowy i przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wyrabiaj ciasto. Dodaj roztopione (ale nie gorące!) masło lub margarynę i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne.
Odstaw ciasto na ok. godzinę do wyrośnięcia. Kiedy urośnie, podziel je na 3 części, a każdą z nich jeszcze na na 6. Lekko spłaszcz każdą porcję i nałóż na nią po łyżeczce borówek. Zlep końce i ułóż brioszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Brioszki posmaruj rozmąconym jajkiem wymieszanym z odrobiną cukru i mleka. Odstaw je jeszcze do wyrośnięcia na ok. 25-30 min. Piekarnik nagrzej do 180 st C i wstaw brioszki na ok. 18 minut.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.