Babcine placki jabłkowe
Takie dania serwowały nam nasze babcie. Pamiętacie?
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, nie rozkrawając na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w krążki o grubości ok. 1-1,5 cm. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka zmiksować na jednolitą masę z mąką, mlekiem, wodą mineralną, cukrem, proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest za rzadkie, dosypać mąki.
Ciasto wymieszać z pianą i płatkami. Krążki jabłek maczać w cieście, smażyć na złoto w głębokim tłuszczu (musi być dobrze rozgrzany).
Gorące krążki osączyć na ręczniku papierowym, obficie oprószyć mielonym cynamonem.