Babciny przepis na korniszony: Wyjdą idealnie chrupiące!

Sprawdź, jak nasze babcie robiły twarde i chrupiące korniszony
Sprawdź, jak nasze babcie robiły twarde i chrupiące korniszony123RF/PICSEL

Przepis na ogórki korniszony

Jak się kisi ogórki? Prosty domowy sposóbInteria KulinariaInteria Kulinaria

Potrzebne składniki na korniszony:

  • Małe ogórki gruntowe (jak najmniejsze)
  • Ziele angielskie
  • Gorczyca
  • Liście laurowe
  • Pieprz ziarnisty
  • Marchewka
  • Cebula
  • Czosnek
  • Koper
  • Chrzan
  • 3 litry wody
  • Pół litra octu 10 %
  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
Włóż do słoika ogórki i przyprawy, a następnie zalej octową zalewą.
Włóż do słoika ogórki i przyprawy, a następnie zalej octową zalewą. 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj słoiki i osusz. Obrane marchewki pokrój na plasterki, a cebulę na talarki. Do każdego słoika wrzuć trzy ziarenka ziela angielskiego, cztery ziarenka pieprzu, trochę gorczycy, liść laurowy, ząbek czosnku, jeden kawałek marchewki, jedną małą cebulę, kawałek chrzanu i gałązkę kopru. Na koniec włóż ogórki, układając je ciasno w pionie, grubszą stroną do dna.
  2. Następnie przygotuj zalewę. Wlej do garnka wodę, dodać cukier, sól i zagotuj. Dopiero wtedy wlej ocet i doprowadź do wrzenia.
  3. Gorącą zalewą zalej słoiki z ogórkami i dobrze je zakręć. Aby korniszony były chrupiące, ważne jest, by zalewę wlać zaraz po zagotowaniu! Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, wstaw do niego słoiki i pasteryzuj do momentu, gdy ogórki zmienią kolor.
  4. Na koniec gorące słoiki postaw do góry dnem aż do ostygnięcia. Słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy lub spiżarni. Pyszne korniszony będą gotowe po 2-3 miesiącach. 
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?