Babciny przepis na korniszony: Wyjdą idealnie chrupiące!

Ogórki kiszone, konserwowe, ogórki w curry czy w musztardzie – to przetwory, które zdecydowanie warto przygotować na zimę i cieszyć się ich smakiem, wtedy, gdy o świeże warzywa trudno. Nie można również zapomnieć o przygotowaniu kilku słoików korniszonów, które idealnie będą pasować do kanapek, sałatek czy dań głównych. Najlepiej wypróbować przepis na te ogórki, z którego korzystały już nasze babcie! Co zrobić, by korniszony były twarde i chrupiące? Jak przygotować zalewę octową? Oto garść wskazówek.

Sprawdź, jak nasze babcie robiły twarde i chrupiące korniszony
Sprawdź, jak nasze babcie robiły twarde i chrupiące korniszony123RF/PICSEL

Przepis na ogórki korniszony

Korniszony to nic innego jak ogórki gruntowe w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Od konserwowych różnią się tylko tym, że wybiera się niewielkie, niewyrośnięte ogórki. Korniszony zachwycają wyraźnym, słodko-kwaśnym smakiem i chętnie serwowane są jako dodatek do obiadów, kanapek czy sałatek. Poniżej przedstawiamy przepis na ogórki konserwowe, które wyjdą idealnie twarde i chrupiące. Korzystały z niego już nasze babcie, by raczyć swoją rodzinę i gości pyszną przekąską.

Jak się kisi ogórki? Prosty domowy sposóbInteria Kulinaria

Potrzebne składniki na korniszony:

  • Małe ogórki gruntowe (jak najmniejsze)
  • Ziele angielskie
  • Gorczyca
  • Liście laurowe
  • Pieprz ziarnisty
  • Marchewka
  • Cebula
  • Czosnek
  • Koper
  • Chrzan

Zalewa octowa:

  • 3 litry wody
  • Pół litra octu 10 %
  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
Włóż do słoika ogórki i przyprawy, a następnie zalej octową zalewą.
Włóż do słoika ogórki i przyprawy, a następnie zalej octową zalewą. 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj słoiki i osusz. Obrane marchewki pokrój na plasterki, a cebulę na talarki. Do każdego słoika wrzuć trzy ziarenka ziela angielskiego, cztery ziarenka pieprzu, trochę gorczycy, liść laurowy, ząbek czosnku, jeden kawałek marchewki, jedną małą cebulę, kawałek chrzanu i gałązkę kopru. Na koniec włóż ogórki, układając je ciasno w pionie, grubszą stroną do dna.
  2. Następnie przygotuj zalewę. Wlej do garnka wodę, dodać cukier, sól i zagotuj. Dopiero wtedy wlej ocet i doprowadź do wrzenia.
  3. Gorącą zalewą zalej słoiki z ogórkami i dobrze je zakręć. Aby korniszony były chrupiące, ważne jest, by zalewę wlać zaraz po zagotowaniu! Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, wstaw do niego słoiki i pasteryzuj do momentu, gdy ogórki zmienią kolor.
  4. Na koniec gorące słoiki postaw do góry dnem aż do ostygnięcia. Słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy lub spiżarni. Pyszne korniszony będą gotowe po 2-3 miesiącach. 

Przeczytaj również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas