Babeczki ananasowe
Słodka przekąska.

Składniki:
Ciasto: - 100 g drobnego cukru, - 200 g masła, - 300 g mąki, - 1 jajko, - 1 żółtko - 2 puszki ananasa w plastrach lub 2 świeże ananasy obrane i pokrojone w plastry, - 250 g cukru, - 300 ml śmietany kremówki, - 2 łyżki cukru pudru, - kilka sztuk pistacji do dekoracji
Przygotowanie:
Zagnieść kruche ciasto z podanych składników. Schłodzić w lodówce minimum 0,5 godziny. Po tym czasie wypełniać foremki i opiekać w nagrzanym piekarniku 180 stopni C przez 25 minut. Schłodzić. Plastry ananasa przekroić na pół, cukier rozgrzać w rondelku aż nabierze złotego koloru. Plasterki ananasa wkładać do karmelu, potrzymać chwilę, aby całe ananasy nasiąknęły karmelem i wyjąć do osuszenia i ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, ananasa ułożyć w babeczkach, dekorować śmietaną i pistacjami. Czas przygotowania: 90 minut