Babeczki karmelowo-imbirowe
Idealne na zimowe podwieczorki.
Składniki na 12 sztuk:
- 30 g imbiru
- 430 g masła
- 150 g miękkiego masła
- Szczypta soli
- Opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g śmietany kremówki
- 150 g cukru
Przygotowanie:
Imbir obrać i utrzeć. 150 g masła, brązowy cukier, imbir, sól i cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawać na przemian z 75 g śmietany.
Formę na 12 muffin wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, piec przez 25 minut w 175 st. C.
Na krem: cukier roztopić w rondelku. Dodać 30 g masła i 225 g śmietany i na małym ogniu gotować, aż karmel zupełnie się rozpuści.
250 g masła utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę, po łyżeczce dodawać 120 g przygotowanego sosu karmelowego. Przygotowana masą dekorować babeczki.
Czas przygotowania 70 minut
Jedna porcja zawiera 2350 kJ/561 kcal