Babeczki karmelowo-imbirowe

Idealne na zimowe podwieczorki.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 12 sztuk:

  • 30 g imbiru
  • 430 g masła
  • 150 g miękkiego masła
  • Szczypta soli
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g śmietany kremówki
  • 150 g cukru


Przygotowanie:

Imbir obrać i utrzeć. 150 g masła, brązowy cukier, imbir, sól i cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawać na przemian z 75 g śmietany.

Formę na 12 muffin wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, piec przez 25 minut w 175 st. C.

Na krem: cukier roztopić w rondelku. Dodać 30 g masła i 225 g śmietany i na małym ogniu gotować, aż karmel zupełnie się rozpuści.

250 g masła utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę, po łyżeczce dodawać 120 g przygotowanego sosu karmelowego. Przygotowana masą dekorować babeczki.


Czas przygotowania 70 minut

Jedna porcja zawiera 2350 kJ/561 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas