Babeczki mandarynkowe
Dzieci je pokochają!

Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 kostka masła 2 żółtka
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 2 op. serka waniliowego
- 1 cytryna 7 mandarynek
- 1/2 szkl. marmolady morelowej
- masło do foremek
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem. Dodaj mocno schłodzone masło pokrojone na kawałeczki. Składniki posiekaj nożem, a kiedy powstaną grudki, dodaj do nich żółtka i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj ok. 30 minut. Foremki do babeczek (o śr. 6 cm) posmaruj masłem, wylep ciastem. Piecz 15 min w 200 st. C (góra i dół). Wystudź. Wyjmij. Cytrusy polej wrzątkiem. mandarynki dokładnie obierz, podziel na cząstki. Z cytryny zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Wymieszaj z serkami, sokiem i skórką z cytryny. Marmoladę podgrzej. Spody babeczek napełnij przygotowanym kremem. Obłóż cząstkami mandarynek. Posmaruj marmoladą. Wstaw na godzinę do lodówki.